CUIJK – Klein foutje. De kalender van de Sforz Rose MTB Marathoncup 2014 bestaat niet uit zes, maar uit zeven marathons. Daarvan zijn er twee in Nederland, vier in Duitsland en één in België.  Zoals Bikesight.nl een paar weken geleden al bekend maakte, begint het regelmatigheidsklassement voor marathonbikers op zondag 6 april met een nieuwe marathon in het Gelderse Groesbeek. Daarna volgen wedstrijden in Saalhausen (10 mei), Amerongen (28 juni), Thalfang (13 juli), Houffalize (24 augustus), Nordenau (30 augustus) en Daun (13 september).

sforzroseVorig seizoen kende de SforZ Rose Marathoncup ook zeven marathons. Van de zeven marathons op de kalender van dit jaar, tellen de vier beste mee voor het eindklassement. Aan het principe van punten scoren verandert niets: de winnaar van een klasse krijgt 1000 punten, de rest scoort punten naar percentage dat hij of zij langzamer is dan de tijd van de nummer één. Deelnemende mountainbikers kunnen kiezen tussen de gehele of de ‘halve’ marathon.

Het zwaartepunt van de Nederlandse marathoncup ligt na de zomer met drie marathons in vier weken. De eerste marathon van dat drieluik, de marathon van het Belgische Houffalize, lijkt – afgaande op de afstanden van 2013 – ook meteen de zwaarste van de cup. De langste afstand van die wedstrijd is 121 kilometer, waarbij meer dan 3000 hoogtemeters moeten worden overwonnen. Met de ondergrond en stijgingspercentages van de Ardennen in gedachte geen gemakkelijke opgave.

Ook de Shark-Attack Marathon in Saalhausen is een sloper: die wedstrijd (100km/2800hm) staat bekend als de zwaarste wedstrijd van het Duitse Sauerland. Deze wedstrijd wordt in 2014 het Open NK Marathon en daarmee opvolger van de Saarschleifen Bikemarathon, die dit jaar niet terugkeert in de cup.

Kalender Sforz Marathoncup

kellerwald
Start van de Kellerwald Bikemarathon in april 2013. De wedstrijd was dit jaar de tweede race in de serie, maar keert niet terug op de kalender in 2014. Foto: SforZ Cup

Registreren voor de SforZ Rose MTB Marathoncup kan op de website van de wedstrijdserie. Let wel op: je dient je uiteraard wel nog afzonderlijk voor alle wedstrijden in te schrijven!