NIEUWPOORT – Peter Branderhorst heeft afgelopen zaterdag opnieuw een race in de Jan van Arckel Wintercompetitie gewonnen. De 26-jarige coureur van Merida-Bassa finishte in Nieuwpoort, de vierde race van de serie, voor Bert Pesselse en Frans Viveen. Het was voor de mountainbiker uit Nieuwendijk de derde winst in vier manches. Eerder was hij ook de sterkste in Noordeloos en Tienhoven. In de wedstrijd die hij niet won, in Giessenburg, werd hij derde.

janvanarckel

Op het modderige parcours nabij het Zuid-Hollandse vestingstadje gebeurde vanalles. Pechvogel van de dag werd Dennis Ebert, teamgenoot van Branderhorst bij Merida-Bassa. Hij werd door de organisatie  in leidende positie uit koers gehaald omdat hij het parcours niet volledig had gevolgd. Dit bleek later ten onrechte.

Erik van Gelder, de latere nummer vier, had een pikstart. Ebert reed het gat op Van Gelder in de beginfase op een modderige strook op een slimme manier dicht door bovenlangs over een dijkje te rijden (de actie waar hij later voor gestraft zou worden) en pakte zo de leiding. Achter hem vormden Van Gelder, Branderhorst en Pesselse de tweede groep. Door de achtervolgingsinspanningen van Branderhorst, moest Van Gelder lossen.

“Toen we bijna bij Dennis aansloten, werd hij uit koers gehaald”, keek Branderhorst op de koers terug. “Het parcours was intussen helemaal kapot gereden en dat was in het voordeel van Bert, die smallere banden had gemonteerd dan ik. We waren in ieder geval aan elkaar gewaagd. In de laatste ronde plaatste ik een aanval in de hoop dat hij moest lossen. Dit gebeurde uiteindelijk ook. “

gerritbouwmannieuwpoortpeterbranderhorst
Peter Branderhorst passeert als eerste de finish in Nieuwpoort. Foto: Gerrit Bouwman.

Er stonden in Nieuwpoort opnieuw veel mountainbikers aan de start. In de A-categorie deden meer dan 60 renners mee, in de B-categorie maar liefst 127. In die categorie was Barry Mostert de beste. Hij was rapper dan Martin Timmer en Niels Bongers.

Bij de vrouwen was het starveld wel klein met maar zes deelneemsters. Van dat startveld was Marlo Koevoet de beste. De Wijchense bleef Natasja Nieuwenhuizen en Wilma Korevaar voor. Koevoet won twee weken terug ook in Tienhoven en werd in Giessenburg tweede.

marlokoevoet
Glibberen en glijden in optima forma in Nieuwpoort. Hier Marlo Koevoet, de winnares bij de vrouwen, op een lastig stukje parcours. Foto: Gerrit Bouwman

Bekijk de uitslagen van de wedstrijd in Nieuwpoort op deze website.