SCHEVENINGEN – De nummer twee. Het wordt ook wel eens de eerste verliezer genoemd. Stefan Vreugdenhil leek zich zaterdag na de Rabo Beach Challenge, afgaande op zijn gezichtsuitdrukking, meer te kunnen identificeren met de tweede benaming. Alhoewel de mountainbiker uit Naaldwijk in de Scheveningse strandrace knap tweede werd achter wielerwereldtopper Sebastian Langeveld, baalde hij vooral dat hij voor het tweede jaar op rij nét niet had gewonnen. “Ik was hier heel graag als eerste over de streep gekomen. Het voelt als mijn thuiswedstrijd. Woon hier vlakbij,  en werk bij fietsenwinkel Schouten hier in Scheveningen.”

Wat het voor de coureur van Koga nog zuurder maakte, was dat de 45 kilometer lange wedstrijd pas in de laatste paar honderd meter, in het losse zand richting de boulevard, beslist werd. “Sebastian was wel heel erg sterk”, was Vreugdenhil eerlijk. “Ik kon hem net niet volgen.” De 23-jarige renner hield wel drie andere mountainbikers uit de kopgroep achter zich: Bram Imming (derde), Ronan van Zandbeek (vierde) en de drager van de leiderstrui van de Lotto KNWU Strandraces, Robbert de Nijs (vijfde).

kopgroep1
De voorste renners op weg naar Scheveningen. Foto: Rabo Beach Challenge

Die kopgroep was pas in de tweede omloop van krap 23 kilometer ontstaan. “Ik heb in het begin meerdere keren met verschillende renners weggezeten, maar door de tegenwind kwam het steeds weer bijelkaar”, sprak de nummer twee.

Daarnaast had Vreugdenhil het moeilijk op het keerpunt nabij Katwijk, dat twee keer genomen moest worden. Die passage kende  naast een snel fietspad, ook twee lastige klimmetjes met los zand (strand af en strand op). Het waren die passages die van negatieve invloed waren op de ambities van Vreugdenhil om weg te rijden. “Ik ben nou eenmaal geen goede loper”, sipte hij. “Ik had het op de loopstukken telkens erg zwaar.”

Het was voor Vreugdenhil een verrassing dat er überhaupt zo’n zware loopstukken in de wedstrijd zaten. Vreemd voor iemand die een bijna thuiswedstrijd rijdt? “Het parcours was dit jaar anders dan andere jaren, vanwege strandwerkzaamheden bij Katwijk. Dat wist ik natuurlijk. Ik kreeg jammer genoeg van de organisatie niet te horen welke strandafgang we pakten. Ik heb de afgelopen tijd helaas op de verkeerde getraind.”

podium2
Vreugdenhil, Langeveld en Imming op het podium. Foto: Rabo Beach Challenge

Voor Vreugdenhil zat eenklein extraatje aan zijn tweede plek verbonden: hij liep iets in het op de leider in de Lotto KNWU Strandraces. Voorzover Bikesight.nl heeft kunnen berekenen, blijft de trui nog wel in handen van Robbert de Nijs.

Uitslag Rabo Beach Challenge

1. Sebastian Langeveld 1:22:57
2. Stefan Vreugdehil 1:23:02
3. Bram Imming 1: 23:05
4. Ronan van Zandbeek 1:23:05
5. Robbert de Nijs 1:23:12
6. Tibor Zwaan 1:23:22
7. Ramses Bekkenk 1:23:42
8. Moreno Hofland 1:23:57
9. Bram de Waard  1:24:19
10. Sven Broekkaart 1:24:20

Volledige uitslag.