COOKTOWN – Voor het eerst in acht jaar heeft een Australiër in zijn thuisland de Crocodile Trophy gewonnen. Zondag kwam in de laatste, relatief korte etappe naar Cooktown klassementsleider Mark Frendo niet meer in gevaar. De etappezege ging naar Joseph Benetseder. Frendo bleef in het algemeen klassement na negen etappes en meer dan 30 uur koers de Canadees Cory Wallace 12 minuten voor. Derde werd de Tsjech Jiri Krivanek.

logo_trophy“Ik ben echt heel erg blij, ik realiseer het me nog niet helemaal”, zei een opgeluchte Frendo na de laatste etappe. “Ik ben trots dat ik voor Australië heb kunnen winnen.” De laatste die dat deed was Adam Hansen (nu wielerprof). Hij won in 2004 en 2005.

Nederlander Huub Tankink eindigde bij de Masters op de vierde plek in het eindklassement. Een tweede plek in de dagrangschikking was de beste prestatie van de mountainbiker uit Enschede. Op categoriewinnaar Mario Färberböck (Oostenrijk) stond geen maat, hij won alle etappes en had meer dan vier uur voorsprong op Tankink.

De laatste etappe verliep voor de coureur van GT-Yellowwings niet volgens plan. “Het was een korte, maar gevaarlijke etappe. Hierbij zelf m’n eerste en enige crash gemaakt, doordat ik degene die voor mij weggleed niet meer kon ontwijken. Gelukkig niets ernstigs en slechts een lichte irritatie in m’n kniegewricht. Bij de finish op Grass Hill, had ik graag met de besten omhoog gewild, maar ik had mede door de crash m’n kruid verschoten en werd derde bij de Masters,” liet hij op zijn Facebook-account weten.

Tankink was blij dat het er op zat. “M’n benen voelen redelijk okay, alhoewel de kracht er na negen dagen redelijk uit lijkt.  Negen dagen strijd, stoffige wegen, stoffige longen, rotsige downhills en temperaturen richting de 45 graden. Alles met glans doorstaan!”

Bekijk hier alle uitslagen van de Crocodile Trophy.