HAPERT – Een toertocht winnen. Het kan! Afgelopen zondag verwierf oud-Raboprof  Theo Eltink eeuwige roem door als eerste binnen te komen in de ATB-Classic Scherpenheuvel-Hapert. Eltink, nu rijdend voor Peerkes Biketeam, bleef in de klassieker Vincent Mevis en Bas Peters voor.

scherpenheuvel
Eltink op weg naar Hapert.

Scherpenheuvel – Hapert is een begrip in Belgisch Limburg en de Nederlandse Kempen. Jaarlijks doen 1700 mountainbikers mee aan de tocht die voert van bedevaartsoord Scherpenheuvel (België) naar Hapert, een plaatsje ten zuidwesten van Eindhoven. Ter gelegenheid van de 15e editie, was de route van de tocht dit jaar 100 kilometer lang. Scherpenheuvel-Hapert is geen wedstrijd, maar door de gezamenlijke start (na de kerkelijke inzegening van de plaatselijke pastoor) is het traditie dat er gestreden wordt om wie het eerst zijn fiets tegen het  plaatselijke café van Hapert zet.

Peerkes Biketeam – standplaats Esbeek, niet ver van Hapert – draagt traditiegetrouw de ‘koers’. Ook deze editie had het mountainbiketeam de touwtjes strak in handen, met naast Eltink, Frank van Hoof, Bas Bloeming, Corné van de Voort en Remco van Bekkum in de gelederen.

“Na een pittig begin van de tocht en een strak hoog tempo van het team, met name van Frank, viel halverwege de tocht de kopgroep uit elkaar”, keek Eltink op de klassieker terug. “We bleven met vijf man over, en al heel snel met twee (Eltink en Melis, red.).  Na een tijd perfect te hebben samengewerkt hadden we een comfortabele voorsprong, op ongeveer een uur fietsen voor de finish. Om voor mezelf de puntjes op de i te zetten heb ik op het laatst geprobeerd Vincent te lossen.  En dat lukte gelukkig.”

Eltink, woonachtig in het dichtbij Hapert gelegen Reusel, reed als wielerprof meerdere keren de Giro en de Vuelta, maar het ‘winnen’ van Scherpenheuvel-Hapert deed hem toch wel wat. “Het gaat eigenlijk nergens over, maar het is heerlijk om zo fanatiek te zijn. Het was een heerlijke tocht met een mooie organisatie.”