RIO DE CONTAS – Ze waren zo trots op hun leiderstrui in de Brasil Ride. Hans Becking en Jiri Novak konden er echter niet lang van genieten. Gisteren was de Zuid-Amerikaanse rittenkoers na een ellendig verlopen vijfde etappe voor hen over. Niet alleen had het duo van Superior-Brentjens veel pech onderweg, Novak bleek zo ziek dat hij bij de tweede verzorgingspost op moest geven.

“Eén minuut voor de start reed Jiri lek” begint Becking het verhaal van de zo vervelend verlopen dag. “Gelukkig kon het latex de lek stoppen. In de eerste kilometers reed ik gemakkelijk voor in mee. Het lek in Jiri zijn voorband  ging echter opnieuw open en we moesten stoppen. Bart (Brentjens, red.) reed achter ons en we wisselden zijn voorwiel om met die van Jiri, omdat hij samen met zijn partner toch genoeg voorsprong heeft  op de tweede masters.”

De concurrenten van Becking en Novak waren ondertussen natuurlijk gewoon met een stevig tempo doorgereden. Na een stuk vol gas te hebben gegeven, sloten de twee van Superior-Brentjens weer voorin aan. “Daar gaf Jiri aan dat hij zich niet goed voelde”, gaat de kersvers Nederlands marathonkampioen verder. “Normaal zegt Novak al niet zoveel, maar nu hoefde hij helemaal niks te zeggen, want zijn blik zei genoeg.”

novak2
Novak tijdens de vijfde etappe, de enige rit dat hij samen met Hans Becking in het geel reed. Foto: Alexandre Cappi

Het duo reed daarnaast opnieuw lek, kreeg te kampen met een kapot pedaal van Becking en bereikte op karakter de tweede verzorging. “Toen was ons klassement al verkeken, ontzettend veel teams hadden ons al ingehaald. Jiri moest onderweg al meerdere malen overgeven. Zijn lichaam was op, en hij gaf aan dat hij de laatste 35 kilometer echt niet meer kon rijden. Een ambulance heeft hem vervolgens naar het hotel gebracht, daar heeft hij de hele dag liggen slapen.”

Becking zelf reed wel door. “Ik ben onderweg nog een keer gestopt bij een waterval, om alle ellende van me af te spoelen.”

Doordat Novak de etappe niet uitreed, is het duo gediskwalificeerd. Becking is van plan de etappewedstrijd in zijn eentje uit te rijden.  “Ik wil een finisher-shirt.”