FREJUS – Na 84 loodzware kilometers moest vrijdagochtend bij de Roc d’Azur Marathon een lange  eindsprint de beslissing brengen.  Daarin bleef Alban Lakata de Tsjech Jaroslav Kulhavy en de Zwitser Christoph Sauser voor. De Oostenrijker van Topeak-Ergon had vier seconden voorsprong op Kulhavy en zeven op Sauser.

start_frontal
Start van de marathon. Foto: Armin Küstenbrück

De drie reden het grootste deel van de wedstrijd in een kopgroep van vijf, waarin de Duitser Moritz Milatz in een afdaling een gat liet vallen. Daardoor verloor Lakata ook de aansluiting, en waren Sauser en Kulhavy weg. Kulhavy reed Sauser los op het strand, maar die laatste keerde in het wiel van een ontketende Lakata terug. Sauser en Kulhavy gingen aan, maar Lakata liet in de eindsprint duidelijk zien de beste op het vlakke te zijn. De marathonbiker had 3 uur 43 minuten voor de wedstrijd nodig.

“Sauser dacht dat ik moe was doordat ik terug had moeten komen, maar ik had vandaag superbenen”, keek de winnaar op Acrossthecountry.net terug op zijn wedstrijd.

ceremony_inofficial_Sauser_Lakata_Kulhavy_order312
De eerste drie van de dag: Sauser, Lakata en Kulhavy. Foto: Armin Küstenbrück.

Vanwege het NK Marathon deden er geen Nederlandse toppers mee in Frejus. Maarten Kemperman, teammanager van Feenstra Biketeam en Nederlands kampioen funklasse, was op een 63e plaats met een tijd van 4.25u de beste Nederlander. Grappig detail: hij werd er afgereden door zijn ene pupil (de Belg Ruben Scheire, 61e), maar bleef een ander pupil (de Belg Jens Schuermans, 65e) net voor.

Kijk voor de uitslagen van de Roc d’Azur hier. Het hele weekend in Zuid-Frankrijk staat bol van de evenementen. Zo is er zondag nog een cross-countrywedstrijd.