REMSCHEID – Afgescheurde triceps (januari), een gebroken sleutelbeen (maart) en een gebroken vinger (augustus): 2013 is voor Thijs Zuurbier overduidelijk een pechjaar. Het duurde daarom lang voordat de mountainbiker van Feenstra MTB team de eerste overwinning van het seizoen op zijn palmares bij kon schrijven. Zondag was het zover. Zuurbier (19) was de beste belofte bij de NRW-cup in het Duitse Remscheid.

thijszuurbier
Thijs Zuurbier. Foto: Feenstra MTB Team

“Het was geen superveld, maar winnen is altijd leuk”, sprak inwoner van Julianadorp na de wedstrijd. “Het verzacht de pijn van dit seizoen misschien een heel klein beetje.”

Om het baalseizoen van Zuurbier nog eens extra te onderstrepen: in juli was hij voor zijn gevoel op weg naar goud tijdens het NK voor beloftes, maar kramp gooide roet in het eten. “Ik had het idee dat ik de sterkste was van de kopgroep van vier, maar kon door de kramp een minuut alleen maar rustig trappen en moest de drie anderen laten gaan. Daarna kon ik weer volle bak en achter Jesper Slik tweede worden.”

Het rondje in Remscheid bestond uit één lange klim en een lange afdaling. Zuurbier nam in de eerste ronde het initiatief. “Vanaf de start reed ik naar voren en ik  ging gelijk op kop mijn eigen tempo rijden. Daardoor reed ik een stuk bij de rest weg. Aan het eind van de lange klim kwamen teamgenoten Robbert de Nijs en Ruben Scheire en een Duitser (Anselm Wüllner, red.) weer terug.”

Het viertal reed vervolgens vier rondes kop over kop. Totdat de Belg Scheire de knuppel in het hoenderhok gooide. “Door die demarrage moest Robbert lossen. We bleven met z’n drieën over. Ik heb toen meteen overgenomen en daardoor bleef ik alleen met Wüllner over. In de afdaling daarna sloeg ik een gaatje. Dat heb ik op de klim nog iets kunnen vergroten. Bij het ingaan van de laatste ronde had ik een gat van ongeveer 15 seconden. Aan de finish was het iets meer dan 20.”

Achter Zuurbier werd Wüllner (Merida-Schulte) tweede. Door een hongerklop viel Scheire weg uit de top van het klassement. De Nijs werd daardoor alsnog derde.

thijszuurbiernrw2
Zuurbier op het hoogste treetje in Remscheid. Links Wüllner, rechts De Nijs.

Het Feenstra MTB Team deelde overigens de lakens uit in Remscheid. Ook in de elitewedstrijd eiste het team het goud en brons op. In die wedstrijd reed Zuurbiers teamgenoot Robby de Bock (net als Scheire afkomstig uit België) solo naar de zege, voor de Duitser Sebastian Szraucner. Erik Groen vocht zich na een valpartij bij de start knap terug naar de derde plek.

erikgroennrwcup
Het podium bij de elites: Szraucner, De Bock en Groen (vlnr). Foto: Sebastian Szraucner.

Marcel Lommers (Merida-Bassa) werd in de elitekoers vijfde.

Kijk hier voor alle uitslagen van de NRW-Cup in Remscheid.