BURGH-HAAMSTEDE – Hij was op weg om het jaar van zijn rentree met een knappe overwinning af te sluiten. Dat zat er helaas niet in voor Thijmen van de Vrede. De 26-jarige renner van het Beebikes-Nutswerk MTB-team viel zaterdag hard tijdens de Open Zeeuwse kampioenschappen in Burgh-Haamstede. Van de Vrede lag op dat moment op de eerste plek. “Ik wilde een renner dubbelen, maar dat ging helemaal niet goed. Voordat ik er erg in had ging ik over de kop.”

Het was een fikse klap die de mountainbiker uit Goes maakte. “Ik stond meteen op om verder te gaan, maar voelde vervolgens direct dat het niet goed zat met mijn schouder. En m’n frame bleek te zijn gebroken. De wedstrijd was over,” baalde Van de Vrede, die zijn ploeggenoot Niels Boon met de titel aan de haal zag gaan. Matthijs Eversdijk (Cube-Nutswerk) eindigde als tweede.

vandevrede2
Van de Vrede aan kop in Burgh-Haamstede. Later in de wedstrijd zou de Zeeuw hard vallen. Foto: Martin Boer.

De wedstrijd op het volgens Van de Vrede erg leuke parcours in de provincie Zeeland zou voor de amateurrenner sowieso de laatste van zijn seizoen worden. Een seizoen waarin hij terugkeerde in het mountainbike-wedstrijdcircuit. “Ik heb in mijn jeugd altijd wedstrijden gereden. Daarna ben ik gestopt, maar ben ik wel altijd voor mijn plezier blijven biken. Ik miste echter het sporten in wedstrijdverband. Dit jaar draai ik na zes jaar weer een volledig seizoen. Maar ik heb bewust een planning gemaakt van maart tot en met september. Meedoen aan het NK Marathon zie ik nog niet zitten. Daar mis ik nog wat inhoud voor.”

Een ding is zeker: Van de Vrede heeft in het jaar van zijn terugkeer laten zien dat zich prima staande kan houden in het amateurcircuit. Wat heet: bij zijn eerste wedstrijd in Assen werd hij derde, en ook op het Nederlands kampioenschap in Groesbeek en op het Beneluxkampioenschap in Zoetermeer pakte hij een bronzen medaille. “Mijn doel aan het begin van het seizoen was om top 10 bij de amateurs te rijden. Na Assen was mijn terugkeer al geslaagd, maar daarna heb ik nog veel mooie resultaten kunnen boeken. Daar ben ik zeer tevreden mee.”

Toch zat het Van de Vrede niet allemaal mee dit jaar. Ook in Apeldoorn viel hij hard. Op dezelfde schouder als afgelopen zaterdag. “Daar  heb ik de rest van het seizoen best wel wat last van gehad, maar gelukkig ligt tijdens een wedstrijd de focus wat meer op de pijn in je benen. Ik heb bewust met die pijnlijke schouder doorgefietst, wilde aan het einde van het seizoen rust pakken en op zoek gaan naar oplossingen om de pijn weg te halen.”

Die zoektocht zal na zijn valpartij van zaterdag nog wat ingewikkelder worden. Van de Vrede is in het ziekenhuis geweest voor foto’s, maar heeft niks gebroken. “Ik word nu nog een echo gemaakt om beter te kunnen kijken wat er precies aan de hand is.”

En als hij weer fit en pijnvrij is, richt hij zich volledig op 2014. Hij heeft de smaak van het rijden van mountainbikewedstrijden weer helemaal te pakken. Voor een overstap naar de elite is het echter nog te vroeg. “Ik blijf nog een jaartje bij de amateurs. Als ik dan net zo presteer als dit jaar, dan ga ik nadenken over een overstap. Eerst nog wat meer ervaring opdoen.”

De wedstrijd in Burgh-Haamstede was ook onderdeel van de Zeeuwse Zomercup. Het eindklassement van die wedstrijdserie werd gewonnen door Daniël Paardekooper.