LANGKAWI – Als er even weinig nieuws is (behalve dan de nieuw gekozen voorzitter van de UCI) kunnen we het altijd nog hebben over het weer. Het heeft namelijk geregend op Langkawi. Nu gebeurt dat wel vaker op het Maleisische eiland, maar deze keer heeft het water het 81 kilometer lange parcours van de UCI Mountainbike Marathon Series die er zaterdag verreden wordt drastisch veranderd. “Het is nu een stuk uitdagender”, liet de organisatie vanmiddag weten.

limbclogoHet is de eerste keer dat er een wedstrijd in het kader van de UCI Marathon Series in Azië wordt verreden. Renners kunnen zich er kwalificeren voor het WK, op 29 juni 2014 in het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg. De top 20 plaatst zich direct (een andere optie is overigens een top 50 plek in het UCI-marathonklassement aan het einde van de kwalificatieperiode).

Er staat een mooi deelnemersveld aan de start in Langkawi. Daaronder ook de Nederlands Koga-renner Bram Rood,  Kristian Hynek (kampioen van Tsjechië), Cory Wallace (kampioen van Canada) en Thomas Dietsch (kampioen van Frankrijk). Ook de Duitsers Stefan Thum en Simon Gegenheimer doen mee.

De marathon op zaterdag is overigens een soort van voorwedstrijd voor de Langkawi International MTB Challenge, een vijfdaagse etappekoers die maandag start. Fabian Giger (lid van het Nederlandse Giant Offroad team) verdedigt daar zijn titel. “Maar ik sta niet aan de start van de marathon. Ik heb nog even wat rust nodig na een zwaar seizoen”, sprak de Zwitser.