KRANENBURG – Wat doe je als twee wedstrijden waar je graag aan de start staat op dezelfde dag worden verreden? De meesten zullen een keuze maken tussen één van de twee. Zo niet Laura Turpijn. De Nederlands marathonkampioene werd afgelopen zondag tweede op de Beneluxkampioenschappen in Zoetermeer. Een paar uur later deed ze – op haar inmiddels gepoetste fiets –  mee aan de City Mountainbike in het Belgische Gent. Ook daar werd de renster van SBJ-Biketeam tweede. Daarmee schreef ze het eindklassement van de serie van streetraces op haar naam.

Een paar weken geleden twijfelde Turpijn over hoe ze het ging aanpakken: ze wilden per se starten in de belangrijke en mooie wedstrijd in Zoetermeer (start 11.30u), maar had in het City Mountainbike-klassement (start 17.00u) een eerste plek te verdedigen. Ze dacht een helikopter nodig te hebben om  alles voor elkaar te krijgen. Dat viel mee, maar het werd wel een dagje haasten voor de 34-jarige mountainbikester.

“Vooraf had ik samen met mijn vriend Dave bedacht dat het allemaal net zou kunnen, maar we hadden ook afgesproken dat als ik bijvoorbeeld naar de dopingcontrole zou moeten, we het plan zouden laten varen. Gelukkig ging in Zoetermeer de huldiging heel erg snel en zaten we zo in de bus richting Gent.”

Nog paste het allemaal maar net. Na een rit van ongeveer twee uur en wat zoekwerk in de Belgische stad had ze nog tien minuten tijd om los te rijden. Turpijn had via de organisatie vrijstelling voor de kwalificaties geregeld en mocht als zesde en laatste opstellen voor de finale. “Ik had geen tijd meer om te verkennen, maar de wedstrijd zelf ging niet eens slecht. Na een ronde lag ik vierde, en daarna kon ik nog twee meiden inhalen. Maar pff, mijn benen. Die liepen meteen vol natuurlijk. Ik was in Zoetermeer erg diep gegaan. En dat merk je echt wel”, keek ze terug.

Turpijn moest na minder dan drie minuten koers alleen de Nederlandse Didi de Vries voor zich laten. De tweede plek was ruim voldoende voor de zege in het eindklassement. Turpijn: “Als ik niet was gegaan, was er een kleine kans dat ik niet zo winnen. Maar, ik wilde sowieso per se starten. Ook voor de organisatie. Het is natuurlijk raar als de winnares van het eindklassement bij de huldiging niet aanwezig is.”

turpijn3
Turpijn op het hoogste treetje in Gent. Foto: SBJ Biketeam

Overall-winst City Mountainbike is mooi, maar Turpijn – die dit jaar lang was uitgeschakeld vanwege een virus en daarop haar eetpatroon aanpaste – was misschien nog wel meer tevreden met haar optreden eerder op de dag in Zoetermeer. “Dat ging echt boven verwachting goed. Annefleur Kalvenhaar en Anne  Terpstra gingen erg hard van start, en bliezen zich volgens mij een beetje op. Na een paar rondes lag ik eerste en dacht ik van ‘wow, ik ga hier toch niet winnen’. Maar dat was ook niet zo, Githa Michiels (uit België, red.) kwam van achteruit opzetten en was echt te sterk. Ik heb alles moeten geven om m’n tweede plek te verdedigen.”

Zelf gaf ze ook wel toe dat het een beetje een gek plan was om twee wedstrijden op één dag te rijden. “Maar weet je, mountainbiken is zo mooi. Ik vind het zo leuk om in verschillende disciplines te rijden. Dat houdt het afwisselend. Volgende week start ik de Vulkanbike (marathon in de Eiffel, red.), daarna waarschijnlijk in de Trans Zollernalb (etappewedstrijd in Zuid-Duitsland. red.). Mooi toch?”

Turpijn twijfelt nog over deelname aan het NK Marathon, halverwege oktober in Eijsden. “Ik wil ook een keer meedoen aan de Roc d’Azur in Zuid-Frankrijk. Maar een NK blijft een NK, er is toch een trui te verdienen. En het gaat de laatste tijd weer erg goed. Met mijn maag is nog niet alles goed, dat is een lang proces, maar het hindert me niet meer in mijn prestaties. Daarnaast merk ik dat mijn trainingen echt effect hebben. Ik maak de laatste weken flinke stappen vooruit.”

Lees hier meer over de Beneluxkampioenschappen in Zoetermeer.