LEUTH – Hij ging naar Denemarken om een aantal UCI-punten te sprokkelen en kwam terug met een buit die veel groter was dan verwacht. Jeroen van Eck werd afgelopen weekend tweede in Kolding (zaterdag) en vierde in Vejle (zondag) en pakte daarmee 32 UCI-punten. “En ik had er tot vrijdag pas dertig”, lacht de 20-jarige renner van MPL-Specialized.

pasfoto jeroen
Jeroen van Eck. Foto: MPL Specialized

De punten zijn erg belangrijk voor de ambitieuze sprintrace-specialist uit Leuth. “Ik weet nu dat ik tot eind augustus 2014 aan wereldbekerwedstrijden mee mag doen, zowel in de cross-country als de eliminator”, vertelt Van Eck. “Dat geeft rust. Daarnaast is het in beide disciplines gunstig voor mijn startpositie. Ik hoef niet meer helemaal achteraan te starten.”

De reis naar de twee XC-wedsrijden in Denemarken was toch een kleine gok voor de nummer drie van het afgelopen belofte-NK. “Het zijn races tegen concurrenten die je niet echt goed kent. Ik was dan ook wel verbaasd dat ik zo goed meekon en meteen het podium kon halen. Ook met de vierde plek van zondag was ik tevreden, omdat ik voor de derde plek werd geklopt door een renner die een dag eerder al vroeg was uitgevallen. Die was nog fris,” zegt hij. “De parcoursen waren overigens best zwaar. Bijna 200 hoogtemeters per rondes. Niet supertechnisch, maar wel erg mooi.”

Zijn resultaten leveren hem niet alleen een mooi aantal punten op voor de wereldranglijst, het is voor Van Eck – vierdejaars HBO-student technische bedrijfskunde – ook een bevestiging van zijn goede vorm. En het is goed voor zijn motivatie. “Het eerste deel van het seizoen had een beetje pieken en dalen, maar sinds de zomer gaat het erg goed. Dat heeft ook met schoolvakantie te maken, dat geeft me meer rust en ruimte om m’n trainingen goed af te werken. Met het NK was ik erg blij en ook de sprintraces in Kortrijk en Waregem (Van Eck haalde beide keren het podium, red.) gingen lekker.”

jeroenvaneck2
Het podium in Kolding. Foto: eigen foto.

Van Eck hoopt dat hij de goede lijn van de afgelopen maand door kan trekken richting de wereldbeker in het Noorse Hafjell. Daar start hij op de eliminator (donderdag 12 september) en de XC U23 (zaterdag 14 september).  Als voorbereiding rijdt hij nog de sprintrace van de City Challenge in het Belgische Gent (8 september). Van Eck: “Alles staat voor mij in principe in het teken van de XCE. Ik vind het allebei leuk, maar weet dat ik voor het sprinten meer aanleg heb, dat het voor mij daarin makkelijker is de top te bereiken.”

In Noorwegen hoopt hij ‘de kleine finale’ te halen, zich dus bij de top 8 te scharen. Hij spreekt het voorzichtig uit. “Ik wil voor mezelf de druk niet te hoog opvoeren. Een goede en lekkere wedstrijd rijden is het belangrijkste.”

jeroenvaneck
Jeroen van Eck finisht als vierde in Vejle. Foto: eigen foto.

Naast van Eck stonden ook Marcel Lommers en Rien Terpstra aan de start van beide Deense wedstrijden. Resultaten: Kolding en Vejle.