LUYKSGESTEL – Het had de kroon op zijn voortreffelijke seizoen moeten worden: het WK van komend weekend in Pietermaritzburg. Het liep echter anders voor Rudi van Houts. De 29-jarige renner uit Luyksgestel maakte vrijdag bekend niet fit genoeg te zijn om naar Zuid-Afrika af te reizen.

Het maken van die keuze was niet makkelijk voor Van Houts, die dit seizoen opklom naar de 11e plaats op de wereldranglijst. “Maar er zat echt niks anders op. Ik heb daar op dit moment gewoon niks te zoeken. Dat is frustrerend, maar in Zuid-Afrika zitten en daar dan moeten besluiten niet te kunnen starten is veel frustrerender.”

rudimultivan
Rudi van Houts. Foto: Multivan-Merida

Ook frustrerend voor de renner van Multivan-Merida: hij weet nog steeds niet wat hij onder de leden heeft. “Het begon op de vrijdag voor de wereldbeker in Canada (10 augustus, red.). Toen kreeg ik last van mijn maag. Toen ik terug was in Nederland, was ik nog steeds niet fit. Ik dacht eerst nog dat het aan de jetlag lag, maar het ging maar niet weg. Als ik ging fietsen, moest ik daar twee dagen van bijkomen. Ik was echt heel erg vermoeid.”

Hij liet onder andere zijn bloed onderzoeken, maar daar kwam niks uit: zijn bloed bleek gezond. Op dit moment probeert Van Houts alles uit te sluiten. Hij gaat nog een keer naar de dokter voor zijn maag, en naar de tandarts. “Vaak ontstaan dit soort problemen in je mond”, vertelt Van Houts.

De Brabander baalt in ieder geval gruwelijk dat hij niet op het WK kan starten. “Het was mijn grote doel van het tweede seizoenshelft. In de eerste seizoensdeel heb ik me op de wereldbeker gefocust. Dat ging heel erg goed (Van Houts werd negende in Val di Sole, red.). Aan de ene kant ben ik blij dat ik die goede resultaten heb geboekt. Dat pakken ze me niet meer af. Maar aan de andere kant had ik ze graag op het WK een goed vervolg gegeven.”

Hoe graag hij op het WK had gestaan, blijkt uit afgelopen week. Van Houts: “Ik moest voor afgelopen zaterdag de knoop doorhakken, omdat we dan zouden vliegen. Ik heb tot het laatste moment gewacht, omdat ik elke dag nog de hoop had dat ik iets zou vinden dat in korte tijd te behandelen zou zijn. Dat was helaas niet zo.”

In het weekend van 15 september staat de laatste wereldbeker van het seizoen op het programma, in het Noorse Hafjell. In Van Houts’ planning was dat de laatste grote wedstrijd van het seizoen. Als het aan hem ligt, blijft dat zo. “Ik ga er nog steeds van uit dat ik daar gewoon kan starten. Ik moet er alleen nu wel snel achter komen waar ik last van heb. Tot die tijd neem ik echt pure rust. Ik train eigenlijk niet meer, omdat ik bang ben meer kwaad dan goed te doen. Ik weet ook dat ik een goede basis heb. Als ik straks weer fit ben, ben ik een korte tijd weer op niveau. Daar ga ik wel van uit.”

Door het afzeggen van Van Houts staat er geen enkele Nederlandse elite-coureur aan de start op het WK. Ook Henk Jaap Moorlag moest wegens gezondheidsredenen afzeggen. Zijn verhaal is hier te lezen.