Als een anonieme toeschouwer stond hij in de struiken. Duidelijk op de uitkijk. Armen leunend op een hek. Ogenschijnlijk rustig en helemaal alleen. Samen met m’n maat Tibor liep ik zondagmiddag achter Jan Weevers langs, op de weg terug uit het bos, richting de finish van het NK voor elite en beloftes.

We feliciteerden hem met de Nederlandse titel Masters 40+, die we de ervaren coureur de dag ervoor na een mooie strijd met Micha de Vries hadden zien winnen. Weevers  nam de felicitaties  in ontvangst en ging meteen weer verder met waar hij mee bezig was: rustig, maar gefocust wachten op de komst van een aantal renners.

Weevers op het podium na het winnen van de Nederlandse titel bij de Masters 40+.
Weevers op het podium na het winnen van de Nederlandse titel bij de Masters 40+.

Enkele secondes later was er echter van het vredige tafereel niets meer over. Integendeel. Ik schrok er bijna van. Zelden iemand zo uit z’n dak zien gaan. Jesper Slik, lid van het Giant-team van Weevers, kwam als eerste en met voorsprong de bocht uit, en was op weg naar de Nederlandse titel. Als een dolle rende de inmiddels 46-jarige Weevers richting het parcours. Schreeuwend richting zijn pupil, een als maar herhalend ‘Kom op Jesper!’, dat ze aan de andere kant van Groesbeek moeten hebben gehoord. Toen Slik voorbij was riep Weevers nog even naar ons: “Mooi he, dit”, en hij sprintte richting de finish. Volgens mij betrapte ik hem ook nog op het maken van  een vreugdesprongetje.

Een vreugdesprongetje dat ik hem een dag eerder na het behalen van zijn eigen titel zeker niet  heb zien maken. Toen was Weevers, die in zijn carrière zelf al heel wat gewonnen heeft, veel ingetogener.

Relatief rustig zijn bij het winnen van je eigen titel, uit z’n dak gaan bij die van je pupil. Dat vind ik nou mooi.