Zes keer op rij eindigde ze op het podium. Geen enkele keer wist ze te winnen.  Zondagmiddag was het eindelijk raak voor Anne Terpstra. Ze werd in Groesbeek voor het eerst in haar carrière Nederlands kampioene. Nu, één nachtje slapen later, beseft de 22-jarige Apeldoornse wat ze heeft gepresteerd. “Ja, dit is mijn mooiste overwinning tot nu toe,” zegt ze na een korte denkpauze.

Ze komt superlatieven te kort om aan te geven hoe belangrijk die Nederlandse titel voor haar is. “Dit is zo speciaal. Het is niet zozeer een opluchting, maar vooral een bevestiging dat het er wél inzit. Op EK’s en WK’s lukt het altijd wel aardig, maar op een of andere manier ging het in het verleden op het NK altijd mis. Vorig jaar was ik er een week kapot van dat ik niet had gewonnen. Ik had eigenlijk de hoop al opgegeven dat het op een NK nog een keer zou lukken. Had met mezelf alle scenario’s doorgenomen. Van dat ik met grote voorsprong zou winen, maar ook dat ik kansloos zesde zou worden. ‘Ik zie het wel, en eigenlijk maakt het me niet eens zoveel uit’, probeerde ik mezelf voor te houden’.

Podium bij de Elite-vrouwen
Het podium bij de elite-vrouwen: Annefleur Kalvenhaar, Anne Terpstra en Mirre Stallen (vlnr).

De relatief ontspannen manier waarop Terpstra naar de titelstrijd toeleefde, of in ieder geval de poging daartoe, leverde haar eindelijk die felbegeerde hoofdprijs op. Maar het ging niet vanzelf, zegt ze als ze terugkijkt op de race, waarin na de start al vroeg een kopgroep van vier ontstond: Mirre Stallen, Annefleur Kalvenhaar, Hielke Elferink en Terpstra zelf. “Hielke hing vanaf het begin op het elastiek en moest er vrij snel af. Ik heb eigenlijk de hele tijd op kop gereden en doorgetrokken waar dat kon. Mirre nam heel even over, omdat ze wilde voorkomen dat Hielke terugkwam. Toen Mirre een van haar banden moest bijpompen bleven Annefleur en ik met z’n tweeën over.”

Terpstra bereidde zich mentaal voor op een eindsprint. “Bart (Brentjens, haar teammanager, red.) riep vanaf de kant dat ik slim en tactisch moest rijden. ‘Dat is nu net niet m’n sterkste kant’, dacht ik nog bij mezelf. Weet je, daar is het bij mij regelmatig misgegaan. Vaak weet ik tijdens een race niet hoe ik het nu het beste kan aanpakken. Maar dat ging vandaag wel goed. Ik had m’n plan klaar.”

Tot Terpstra’s vreugde hoefde ze dat plan echter niet volledig uit te voeren. In de voorlaatste kilometer moest Kalvenhaar een gaatje laten. Terpstra: “Toen heb ik alles gegeven. Ik verprutste nog wel twee bochten, maar kwam met voorsprong het bos uit. Ik was toen nog steeds niet zeker en ben tot de laatste honderd meter blijven geven. Ja, voor hetzelfde geld breekt je ketting. Ik wilde alle risico’s uitsluiten. Maar als je dan die streep ziet, dan is dat zo’n fantastisch gevoel.”

Compleet uitgeteld passeerde de renster van Superior-Brentjens de finishlijn. Niet lang daarna, het wedstrijdzweet had ze amper van haar lichaam afgeveegd, kreeg ze haar eerste rood-wit-blauwe trui uitgereikt en werd het Wilhelmus voor haar gespeeld. “Ik was op het podium vooral het genieten van de mensen die blij voor me waren. Het was wel jammer dat mijn vader net te laat was, hij moest nog een stuk lopen vanaf de verzorgingspost. M’n moeder was er wel, die moest een traantje laten. Ik heb er bewust niet naar gekeken, want huilen, dat wilde ik echt niet op het podium.”

Wat ze wel wil: vol trots haar nationale driekleur tonen aan het publiek. “Ik rij volgende week hoe dan ook in Steenwijk. Al is het maar om alleen wat rondjes te rijden. Ik wil die trui laten zien”, lacht ze.

NK Groesbeek

Uitslagen Vrouwen-categorieën

Elite/belofte

1. Anne Terpstra
2. Annefleur Kalvenhaar
3. Mirre Stallen

Junioren

1. Marlo Koevoet
2. Annemarie Worst
3. Lisanne Bouwmeester

Nieuwelingen

1. Didi de Vries
2. Romy Berends
3. Danouk Bannink

De volledige uitslagen zijn hier te bekijken