Na twee razendsnelle ritten in lijn werden de kaarten maandag in de derde etappe van de 4 Stage MTB Race op Lanzarote (UCI.S1) opnieuw geschud bij de elite-mannen. Na de klimtijdrit van 20,6km (800hm) is de Italiaan Nader Colledani de nieuwe leider in het algemene klassement. Bij de vrouwen verstevigde Blaza Pintaric haar leidende positie.

Colledani nam de leiderstrui over van de Pool Bartlomiej Wawak, maar beslist is het nog allerminst met de koninginnerit (82km) als afsluiter. De etappewinnaar was met zijn tijd van 51.17 slechts 8 seconden sneller dan Wawak en staat maar twee seconden voor in het klassement. Ben Zwiehoff werd derde in de etappe en staat nu vierde, kort achter Jonas Lindberg.

Bij de vrouwen staat op Pintaric geen maat. Ze won opnieuw met ruime voorsprong en staat in het klassement elf minuten voor op Fabienne Schaus. Bij de vrouwen leverde de Nederlandse Tessa Kortekaas een knappe prestatie. Ze reed de vierde tijd van de dag en won daarmee bij de Masters 30+.

Bij de elite-mannen vochten Bart Classens en ondergetekende een verbeten gevecht uit voor het kopmanschap in Team ThijsHendriks-Bikesight. Classens won dat gevecht – op een respectabele achterstand van vijf minuten van de winnaar – met 25 seconden voorsprong en was daarmee de rapste Nederlander. Het verschil in het algemene klassement (25e om 26e) is nu één minuut.

Bij de Masters 50+ finishte Daniel Hoedemaekers op een half minuutje van het podium op de vierde plek, op korte afstand gevolgd door Peter Wouters (vijfde). Marcel Beukers eindigde ook nog in de top tien (achtste).