Vanaf nu is hij écht Mister Drenthe 200. Bas Peters schreef vrijdag in Roden voor de derde keer op rij deze zware ultramarathon op zijn naam. Bij de vrouwen was na 200 kilometer de overwinning voor Femke van Kessel.

“Ik ben er erg blij mee”, zei Peters. “Het was ook echt een doel om hier nu voor een derde keer te winnen. Iedereen had het er ook over de laatste tijd. Het is absoluut niet vanzelfsprekend om drie keer op rij dezelfde wedstrijd te winnen. Zeker ook omdat ik de indruk had dat de mannen van KMC-Fruit to Go ook echt graag wilden winnen. Ze reden echt op mij. Dat maakt het extra mooi dat ik het dan toch af kon maken.”

Door prima weersomstandigheden werd de wedstrijd in recordtempo afgewerkt. Al snel ontstond een ruime kopgroep, die naar mate de wedstrijd vorderde steeds kleiner werd. Onder meer Henk Bos, Anne-Mark van der Vlag, Ramses Bekkenk en de Belg Vincent Meyvis moesten uiteindelijk de rol lossen. Peters (MijnBad/Giant), Gerben Mos en Roel Verhoeven (beiden KMC) bleven met zijn drieën over.

Zelfs op het beruchte Janpad, dé scherprechter in de finale, bleef dat drietal bij elkaar. In de eindsprint, na ruim zeven uur, klopte Peters zijn oude teamgenoot Verhoeven nipt, Mos werd derde. Op zeven minuten achterstand finisten Van der Vlag, Bos en Meyvis als vier, vijf en zes. Bekkenk kwam als zevende binnen.

“Voor de wedstrijd dacht ik dat het heel lastig ging worden om hier te winnen”, zei Peters. “Maar in de laatste 30 a 40 kilometer van de wedstrijd had ik wel in de gaten dat ik de sterkste was. Ik wist dan ook dat ik het bij elkaar moest houden. In de sprint kon ik ze hebben, maar het moest natuurlijk nog wel gebeuren. Roel en Gerben probeerden het ook om de beurt, maar ik voelde dat ik de aanvallen vrij gemakkelijk op kon vangen.”

Bij de vrouwen bleef Van Kessel Marjolein Dijkman ruim een kwartier voor. Diana Boeser werd derde. De Nederlandse titels Fatbike ging naar Luuk Nissen en Ivon Brekelmans.