De BIKE Transalp is in mineur geëindigd voor KMC-Intal en MijnBad/Liv-Giant. Zij vielen in en voor de laatste etappe van de zware zevendaagse marathon uit. Eerder in de week gooide ook al ons eigen Bikesight-ThijsHendriks de handdoek in de ring. Daarmee ging voor alledrie de teams een plek bij de beste vijftien (en beter) in rook op.

Voor Robbert de Nijs en Gerben Mos waren de druiven misschien wel het meest zuur. De coureurs van KMC-Fruit to Go (Mos) en Intal-Torq (De Nijs) reden een zeer steady wedstrijd en stonden stevig achtste in het klassement, tot in het begin van de laatste rit (naar Arco) het noodlot toesloeg. In de afdaling van de eerste beklimming brak de derailleur van De Nijs af door een grote tak; reparatie was niet meer mogelijk en technische assistentie te ver weg. Daarmee was de Transalp over voor het gelegenheidsduo.

“Zo zuur”, sipte De Nijs bij de finish. ,,We hebben hier zo hard voor gewerkt en het teamwork ging zo goed. Gerben en ik hebben elkaar echt gevonden in de samenwerking deze week. Ik was wat sterker, maar kon hem daarmee perfect ondersteunen. Hij heeft zoveel gegeven om het maximale eruit te halen. We zijn hier echt goed ziek van.”

Voor Roel Verhoeven en Thom Bonder van MijnBad/Liv-Giant ging het in de zesde etappe al mis. Bonder ging in die rit knullig en niet al te hard onderuit bij het afstappen bij een lastige passage in een downhill. Hij kwam echter precies verkeerd terecht en had een grote wond in zijn knie. Hij haalde de finish nog, maar de wond moest gehecht worden en doorrijden in de laatste etappe was geen optie. Daarmee ging een twaalfde plek de prullenbak in. Bonder werd gedurende week sterker en sterker, nadat rugproblemen hem parten speelden in de eerste etappes.Het tweetal vond uiteindelijk een goede modus om daarmee om te gaan: beiden reden telkens in eigen tempo de eerste beklimming om daarna samen verder te gaan. Dat deed Verhoeven met verve, hij reed onder meer met de kopgroep over de Gavia. In de laatste rit, toen hij zijn tempo tot het einde kon blijven rijden, kwam hij solo niet lang na het podium binnen.

Bij team Bikesight.nl-ThijsHendriks verpestte een steeds erger wordende verkoudheid van Bart Classens een goede uitslag. Samen met de schrijver van dit artikel waren ze ondanks die hinder dertiende in het algemene klassement, toen in de vierde etappe bleek dat de luchtwegen van Classens teveel dicht zaten om samen verder te rijden.

Masters
Uiteraard waren er genoeg (deels) Nederlandse teams die na meer dan 500km en 18000hm wél de finish haalden in Arco. Zo pakte Sander Vonk met zijn Duitse partner Markus Beck een achtste plek bij de Masters 40+. Bij de Masters 50+ vonden Peter Wouters en Seamus McAvoy (9thWave Sharks) gedurende de zeven dagen hun weg steeds verder naar voren. Genoeg voor een toptien-klassering was dat niet, maar ze werden wel zeer mooi elfde.

Parcours
De Bike Transalp powered by Sigma van 2018 was een pittige editie. De parcoursbouwers van deze klassieker blijven de routes innoveren, het aantal (vaak goed te rijden) singletrails wordt daarmee groter en groter – de beklimmingen blijven even lastig. Ook landschappelijk zijn er weinig mooiere wedstrijden dan deze. Na een veelal zonnig begin maakte regen de laatste twee dagen nog lastiger. In de laatste etappe werden de deelnemers nog flink op de proef gesteld met twee lange, brute downhills over gladgeworden stenen.