Erwin Bakker staat op de startlijst van het NK mountainbike in Apeldoorn. Opvallend, want de voormalig Nederlandse topmountainbiker (nu 38) werd in 2006 levenslang geschorst voor het gebruik van doping. Die schorsing blijkt echter onlangs door de UCI te zijn opgeheven.

Bakker testte in 2006 positief op testosteron en werd toen twee jaar geschorst. In hetzelfde jaar volgde echter een positieve test op EPO, waarna hij voor levenslang werd verbannen door de UCI. De KNWU meldt dat die schorsing door de internationale wielerbond is omgezet naar 8 jaar, met ingang van 2 februari 2008. Dat betekent dat Bakker weer aan officiële wedstrijden mag deelnemen.

Voor (of mede dankzij) zijn dopinggebruik was Bakker een van de meest veelbelovende Nederlandse mountainbikers, die onder andere in Canada in de top tien van een wereldbeker eindigde. In de periode van het bekend worden van zijn schorsing won de Brabander onder de naam van zijn broer nog een marathon in Duitsland, die hem toen het bedrog bekend werd ook werd ontnomen.  Waarom zijn schorsing is omgezet, is niet bekend. Bakker reed alweer een tijdje marathons, zonder licentie.

De voorlopige startlijst van het NK is hier te bekijken. Ook op de lijst: ene Mathieu van der Poel. Of hij daadwerkelijk start, is nog niet bevestigd.