De Ronde van Frankrijk van het mountainbiken zit er op en het blijkt dat het niet voor niks is dat de Cape Epic zo wordt genoemd. Wegrenner Jurgen van den Broeck, ooit derde in de Tour, deed samen met zijn broer Kurt voor het eerst mee en had acht zware dagen. “In de Tour heb ik nooit zo afgezien”, zei de Belg tegen Sporza.be.

“Koersen op de weg lijkt wel vakantie”, ging ‘VdB’ verder. Ik maak een enorm diepe buiging voor de mountainbikers. Ik daag veel wegrenners uit om het een keer te proberen. Dan zullen ze ervaren hoe lastig de Cape Epic wel is.”

Zege voor Specialized
Van den Broeck werd 47e in een klassement van elite-mannen dat met afstand gewonnen werd door Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts. Hun zorgvuldig opgebouwde leidingspositie kwam in de laatste etappe, gewonnen door Michele Casagrande en Fabian Rabensteiner, niet meer in gevaar. Het tweetal van Specialized had een voorsprong van bijna tien minuten op Alban Lakata en Kristian Hynek van Canyon Topeak. Manuel Fumic en Henrique Avancini (Cannondale) werden derde.

Van der Heijden uitgevallen
Door het uitvallen van Michiel van der Heijden (zijn partner Andri Frischknecht had een knieblessure) zat er geen Nederlander in de top van het klassement.  Wel haalde de Belg Frans Claeys samen met de Duitser Markus Bauer knap de top tien.

Elite-vrouwen
Voor Hielke Elferink verliep de Cape Epic niet als gewenst. De viervoudig Nederlands kampioene kon in het verleden regelmatig meedoen om het podium in Zuid-Afrika, maar dat zat er nu niet in. Samen met Cornelia Hug was Elferink in het slot van de Epic vooral veroordeeld tot het ‘overleven’ van de etappes. Uiteindelijk was dat nog wel voldoende voor een plek bij de top tien: negende.

Op de laatste dag was er nog wel klein Nederlands succes. Margot Moschetti van het Nederlandse CST-Sandd, won samen met Raiza Goulao de slotrit. De eindzege ging, zo was al snel duidelijk, naar Annika Langvad en Kate Courtney van Specialized.

Masters
Een nieuwe eindzege was te veel gevraagd, maar dat neemt niet weg dat Bart Brentjens samen met Abraao Azevedo weer een constante factor was in de top van het klassement van de Masters. Ondrej Fojtik en Massimo Debertolis waren te sterk voor het duo van CST-Sandd en ook Brad Clarke en Rohin Adams (derde) en George Hincape en Christian Vandevelde (vierde) waren regelmatig sneller. Dat de Nederlander en de Braziliaan toch tweede werden en na het winnen van de koninginnerit de leiderstrui veroverden is daarmee extra knap.

Voor Erik Dekker en Maikel Govaarts draaide de Cape Epic uit op een lichte teleurstelling. Waar de het gelegenheidsduo hoopte mee te kunnen doen om de podiumplekken, zat dat er alleen de eerste dagen in. Daarna werd Govaarts ziek en vielen ze ver terug. Wel haalden ze nog op doorzettingsvermogen samen de eindstreep als veertiende in het klassement.

Grand Masters
Martijn Mellaart werd op de vierde plek in de eindrangschikking (samen met Shaun Sale) de beste Nederlander bij de vijftigplussers. dat klassement werd met overmacht gewonnen door Robert Sim en Udo Bölts. Enrico Theuns en Peter Wouters van 9th Wave Sharks, kanshebbers voor een plek in de top tien, haalden de eindstreep niet. Na het afstappen van Theuns (niet fit genoeg meer) reed Wouters nog een aantal etappes (alleen en officieus) verdienstelijk mee in de top vijf.

Alle uitslagen Cape Epic 2018