Bart Brentjens en Abraao Azevedo starten ook zaterdag, de op één na laatste dag van de Cape Epic, in de leiderstrui van de Masters-categorie. Of ze ook na de slotrit nog op de eerste plek staan, zal spannend worden. Het tweetal van CST-Sandd American Eagle hield in de 40 kilometer lange tijdrit van donderdag de schade op Ondrej Fojtik en Massimo Debertolis met een vierde plek zoveel mogelijk beperkt, maar zag de favorieten voor de eindzege wel vijf minuten inlopen.

Met nog twee ritten te gaan is het verschil twee minuten. Debertolis en Fojtik, die gisteren door lekke banden veel tijd verloren en zelfs op een met tiewraps aan de velg gebonden band over de streep kwamen, zouden dat conditioneel op Brentjens en Azevedo goed moeten maken. Maar zoals iedereen weet: de Cape Epic is Untamed en onvoorspelbaar; en Brentjens en Azevedo – die donderdag met een aanval in de koninginnerit de macht grepen – zijn dit jaar zeer stabiel.

In dezelfde categorie herpakten Erik Dekker en Maikel Govaarts zich. Govaarts kampt al enkele dagen met een niet fit lijf, maar hij lijkt er bovenop te komen. Het tweetal kwam op dertien minuten van Debertolis en Fojtik als zevende over de meet.

Elite-mannen
Los van tegenslag lijkt de strijd bij de elite-mannen na vrijdag gestreden. Gele-truidragers Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts vergrootten met winst in de tijdrit (voor Fabian Rabensteiner en Michele Casagrande en Alban Lakata en Kristian Hynek) de voorsprong op hun concurrentie. Ze hebben nu een marge van ruim zeven minuten op Lakata en Hynek en íets meer op Henrique Avancini en Manuel Fumic.

Elite-vrouwen
Met een achterstand van krap een half uur op Annika Langvad en Kate Courtney haalden Hielke Elferink en Cornelia Hug nog net de top tien bij de vrouwen. In deze categorie is de strijd  om de eindzege gestreden, al was de achterstand van Sabine Spitz en Robyn de Groot op de klassementsleiders vrijdag slechts 12 seconden. Langvad en Courtney verdedigen echter een marge van meer dan een half uur.

Grand Masters
Robert Sim en Udo Bölts boekten een nieuwe etappezege bij de Grand Masters. Martijn Mellaart handhaafde zich met zijn Zuid-Afrikaanse partner Shaun Sale op krap twintig minuten achterstand in de top vijf. De Nederlander staat nu vierde in het algemeen klassement.

Uitslagen Cape Epic 2018