Hij is bekend als fotograaf tijdens verschillende mountainbike-races, maar ook een expert in tijdwaarneming. In die laatste hoedanigheid is Erik van den Boogert ook actief in de organisatie van de Hel van Groesbeek. Voor de Bikesight Bokaal, het nieuwe combi-klassement van xc-race (zaterdag 7 april) en marathon (zondag 8 april), heeft hij een prachtige, eerlijke formule bedacht om de ranglijst op te maken.

Formule
Is het het Ei van Columbus in de regelmatigheidsklassementen van de toekomst? Het zou zo maar kunnen. Bikesight.nl is in ieder geval gecharmeerd van deze formule:

((N+1)-PlaatsInDeUitslag)/N) * 100%
(waarin N = het aantal deelnemers in de categorie).

Ziet er ingewikkeld uit, maar dat valt reuze mee.

Percentielscore
Het combi-klassement wordt gewonnen door de renner en renster met de hoogste ‘percentielscore’ over beide wedstrijden. Winst bij een wedstrijd levert een score van 100%, dus de maximaal haalbare percentielscore over 2 wedstrijden is 200%. De percentielscore van elke deelnemer wordt berekend op basis van de verhouding van de plaats in de uitslag ten opzichte van het totaal aantal deelnemers dat in een categorie van start is gegaan.

Rekenvoorbeeld
Rekenvoorbeeld: een deelnemer wordt zaterdag 10e bij een deelnemersveld van 60 renners in zijn categorie en op zondag 25e in een deelnemersveld van 450 renners. Zijn totale score is dan:

  • Zaterdag:  ((60+1)-10)/60 * 100% = 85%
  • Zondag: ((450+1)-25)/450 * 100% = 94.7
  • Totaal: 85+94.7 = 179.7 %.

DNF of DNS
Als een rijder een wedstrijd niet uitrijdt, krijgt hij voor deze wedstrijd een score van 0%. DNF (niet gefinisht) is geen criterium voor diskwalificatie voor het combi-klassement. Van start gaan in beide wedstrijden van het combi-klassement is wel een voorwaarde. DNS (niet gestart) is dus diskwalificerend voor het combi-klassement. Bij gelijke percentielscore van 2 of meer rijders is de beste uitslag op zondag bepalend.