Anna van der Breggen is ook een uitstekend mountainbikester. Die conclusie kunnen we na twee dagen Cyprus Sunshine Cup (UCI.HC) wel trekken. Na een tweede tijd in de proloog won de Olympisch wegkampioene vrijdag verrassend de eerste rit in lijn. Van der Breggen (Boels-Dolmans) nam tevens de leiderstrui over van Linda Indergand.

In een regenachtige etappe van ruim 52 kilometer en meer dan 2000hm (!) was klimmer Van der Breggen oppermachtig, al profiteerde ze wel van een lekke band van de op dat moment op kop rijdende Annika Langvad. Van der Breggen kwam, nadat ze Langvad (uiteindelijk vierde) was gepasseerd na krap 2,5 uur koers met meer dan twee minuten voorsprong op de Zwitserse Sina Frei binnen. Erin Huck werd derde.

Van der Breggen op kop voor Langvad. Foto: Sternemann/EGO-Promotion

Anne Tauber reed gedurende de etappe in een tweede groep (achter de eerste drie) met onder meer Gunn-Rita Dahle-Flesjaa. De Nederlands kampioene kwam uiteindelijk als tiende binnen, op zeven minuten van Van der Breggen.

Nordemann in vorm
Bij de mannen toonde David Nordemann nogmaals zijn uitstekende vorm. De Nederlands beloftenkampioen (CST-Sandd) werd gisteren al knap achtste in de proloog, nu deed hij er met een vierde plek nog een schepje bovenop. Nordemann finishte na ruim twee uur koers nog geen halve minuut achter etappewinnaar Howard Grotts. Lars Forster (de nieuwe leider) werd tweede, Sebastian Fini Carstensen (ook uit de stal van Brentjens) werd derde. Om vierde te worden reed Nordemann, die vanwege een valpartij de Costa Blanca Bike Race moest laten schieten, de Tsjechische wereldtopper Jaroslav Kulhavy op de laatste klim uit het wiel: wow!

Achter Nordemann was Jasper Ockeloen op de 27e plek de tweede Nederlander. Erik Groen werd 48e, Rob Gambon 50e.

Etappezege Brentjens
Na een tweede plek gisteren boekte Bart Brentjens een etappezege bij de Masters 40+. Bij de junioren kon Mick van Dijke zijn etappezege van gisteren geen vervolg geven: hij werd vierde.

Volledige uitslagen Cyprus Sunshine Cup