Multitalenten Anne Tauber en Mathieu van der Poel zijn zaterdag voor het eerst in hun carrière uitgeroepen tot Mountainbiker van het Jaar 2017. Hannah van Boven en David Nordemann werden bij dezelfde verkiezing verkozen tot Talent van het Jaar. Het viertal kreeg de bijbehorende MTB Award uitgereikt in het Mountainbike Museum in Arnhem.

MTB Award Elite-mannen
Mathieu van der Poel liet dit seizoen de harten van mountainbike-liefhebbers wereldwijd sneller kloppen.  De pas 22-jarige veldrijder van origine reed geen volledig seizoen, maar liet in de wedstrijden waar hij wel aan de start stond zien een echte alleskunner te zijn. ‘Vanuit het niets’ reed hij vier keer in de top tien van een World Cup Mountainbike, met de tweede plek in Albstadt als uitschieter. In die race legde hij Nino Schurter, ‘s werelds beste mountainbiker, het vuur aan de schenen.  Daarnaast schreef hij ook nog de zware Belgische meerdaagse BEMC op zijn naam en werd hij vierde op het WK Marathon. Van der Poel lijkt een serieuze kandidaat voor een medaille op de Olympische Spelen in Tokio.

MTB Award Elite-vrouwen
Na jarenlange hegemonie van Anne Terpstra nam Anne Tauber het stokje als sterkste Nederlandse mountainbikester over. De pas 22-jarige renster van Habitat for Humanity – volgend jaar maakt ze deel uit van het CST-Sandd American Eagle van Bart Brentjens – werd voor het eerst in haar carrière Nederlands kampioen bij de elite-vrouwen. Daarnaast maakte ze indruk in de wereldbekers, waar ze meerdere keren in de top tien eindigde; een zesde plek in Canada als resultaat. Bij de grote kampioenschappen kwam Tauber, die ‘s winters verdienstelijk marathonschaatser is (tweede bij de alternatieve Elfstedentocht), nog uit bij de belofte-vrouwen. Het leverde haar een zesde plek op het WK op, en een knappe bronzen plak op het EK.  Gezien haar ontwikkeling is kwalificatie voor de Spelen een reële mogelijkheid geworden voor Tauber.

Anne Tauber. Foto: Irmo Keizer

MTB Award Talent-mannen
De gestage ontwikkeling van David Nordemann (CST-Sandd) gaat nog steeds door. De 20-jarige belofterenner pakte dit jaar de eerste Nederlandse cross-country-titel in zijn carrière. Nordemann haakte in wereldbekers aan bij de subtop van Europa en had ondanks het door ziekte missen van het WK toch een sterk slot van het seizoen: in oktober werd hij ook nog Nederlands kampioen op de discipline marathon.

David Nordemann. Foto: Bart Brentjens Challenge

MTB Award Talent-vrouwen
Juniore Hannah van Boven (18) boekte dit seizoen in haar categorie een aantal aansprekende overwinningen. Zo won ze op de lastige parcours van Houffalize, Zoetermeer en Sittard. De mooiste zege boekte ze echter in juli: in Landgraaf werd ze Nederlands juniorenkampioene.

Online poll
Net als vorig jaar konden de Nederlands mountainbikeliefhebbers via een online poll stemmen op hun mountainbiker van het jaar in de vier categorieën. Daarbij werkte de Stichting Mountainbike Platform opnieuw samen met nieuwsportal Bikesight.nl. Deze website is specifiek op mountainbiken gericht en groeide de afgelopen anderhalf jaar in razend tempo  uit tot de nummer één nieuwsvoorziening in deze sport. Uiteindelijk brachten bijna 2000 ‘unieke’ mountainbike-liefhebbers hun vier stemmen uit, een record. De uitslag van de poll bepaalde samen met de stem van de jury de  uiteindelijke winnaars.

Partners van de Award
De Mountainbike Awards werden dit jaar, naast  Bikesight, mogelijk gemaakt door sponsoren Schwalbe Benelux, Magura, Ekoplaza, American Eagle en meewerkende partners Provincie Gelderland, Mountainbike Museum Arnhem, Studio Zodus, ScreenDrukArt en Offroadbikers.eu.

Genomineerden
In de categorie elite-mannen waren Hans Becking, Michiel van der Heijden, Mathieu van der Poel en Milan Vader genomineerd. Bij de elite-vrouwen waren dat Sophie von Berswordt, Anne Tauber, Anne Terpstra en Annemarie Worst.  Kans op de titel in de categorie Talent-mannen maakten Marc Bouwmeester, Mick van Dijke, Tim van Dijke en David Nordemann.  Kiki van Asselt, Hannah van Boven, Zoë Mulder en Didi de Vries waren  de kanshebbers in de categorie Talent-vrouwen.

De Mountainbike Awards
De Mountainbike Awards worden sinds 2007 jaarlijks uitgereikt aan Nederlands beste mountainbikers. Dit initiatief is destijds in het leven geroepen door de ‘Club van 5’, een reflectiegroep die zich sterk maakt voor de ontwikkeling van het mountainbiken in Nederland. De organisatie van de Mountainbike  Awards is een aantal jaren geleden geadopteerd én overgenomen door de in 2013 opgerichte ‘Stichting Mountainbike  Platform’. Deze stichting is voortgekomen uit de ‘Club van 5’ en heeft als doelstelling het behartigen van de belangen van de Nederlands mountainbikesport. In deze Stichting zitten de eerste Olympisch Kampioen Mountainbike ooit Bart Brentjens,, voormalig KNWU-bondscoach Leo van Zeeland en ex-internationaal mountainbiker Jan Weevers.  

Dit is een door Bikesight.nl geschreven persbericht dat vrij gebruikt mag worden (exclusief foto).