Niet Tibor Zwaan, maar Christian de Graaff is zondag Nederlands Kampioen marathon bij de dertigplussers geworden. Zwaan werd op het Marktplein in Eijsden gehuldigd als winnaar, maar bleek buiten zijn weten om een flink stuk hebben afgesneden. Hij kreeg daarom van de jury een tijdstraf en eindigde daardoor als tweede, nog voor nummer drie Maarten Janssen.

Het was een vervelende situatie die Zwaan zelf omschreef als ‘het gevoel van de verkeerde wissel van Sven Kramer’. Feit is dat de betrokkenen alles op een nette en faire manier met elkaar oplosten. Na een protest van De Graaff bij de jury (nadat hij op Strava had geconstateerd wat er gebeurd was) en een onderling telefoongesprek werd de oplossing in alle kampen (ook die van Janssen) geaccepteerd.

De Graaff reed (voor zijn gevoel) de hele wedstrijd op kop en kwam na een zwaar slot met een tijd van 4.50 uur over de meet. Zwaan reed ook een sterke koers, waarin hij een mooie opmars maakte. Hij kwam echter na minder dan 4.45 over de streep, zonder De Graaff te zijn gepasseerd. Bij Bemelen bleek de Noord-Hollander (zonder dat in de gaten te hebben) met een paar elite-coureurs een stuk van enkele kilometers te hebben afgesneden, door de Bemelerberg over asfalt af te dalen. Hij kreeg daarvoor een tijdstraf van tien minuten.

“We balen allebei van de situatie’, zei uiteindelijke winnaar De Graaff. “Gezien het tempo wat Tibor in het tweede deel ontwikkelde en hoe ik stilviel op het laatst zou het een spannende strijd zijn geworden. Het is jammer dat we die niet hebben kunnen uitvechten.”