De schrik zit er goed in bij Marc Bouwmeester. De 18-jarige renner van Mijnbad/Giant ging tijdens het verkennen van het WK-parcours zo hard onderuit dat hij met zware blessures in het ziekenhuis belandde. “Ik ben blij dat ik het kan navertellen”, zegt de talentvolle coureur een paar dagen later.

In het parcours van het WK in het Australische Cairns zit een pumptrack met verschillende lijnen. Tijdens een test samen met Michiel van der Heijden ging Bouwmeester de fout in. Waar hij in de langere lijn (die sneller is bij de start) dacht een ‘dubbel’ te moeten springen, bleek het een enkele jump te zijn. Hij landde van circa drie meter hoogte in het gat van de volgende jump, recht op zijn hoofd.

Met een breukje in zijn schedel, een verschoven nekwervel en zwaar gekneusde longen was de schade flink, maar Bouwmeester telt zijn zegeningen. “Als je mijn helm ziet had  het veel erger kunnen zijn”, zegt hij opgelucht. “Ik heb twee helmen bij en ik had net toevallig die met MIPS op. Dat heeft veel gescheeld.”

Bouwmeester mag waarschijnlijk vrijdag het ziekenhuis in Australië verlaten. Hij kan dan gewoon zondag met de Nederlandse selectie mee terugvliegen. In Nederland krijgt hij nog een second opinion van zijn blessures. Nu is al wel zeker dat hij minimaal drie maanden een nekbrace om moet hebben. Dat betekent dat hij in die tijd ook niet kan fietsen. “Maar ik ben opgelucht dat ik begin volgend jaar gewoon weer kan trainen,” kijkt hij vooruit.