Nederlands kampioen Erik Dekker: ‘mountainbiken is grote ontdekkingstocht’

Zijn goede conditie én eindsprint compenseerden een mindere techniek. Na een spannende strijd met Maikel Govaarts troonde Erik Dekker zich zaterdag tot Nederlands kampioen bij de Masters 40+. “Mountainbiken is voor mij een grote ontdekkingstocht”, zei de coureur die veelvoudig Nederlands kampioen werd op de weg en in die discipline meerdere wereldbekers won.

En het is dat wat Dekker na zoveel jaren als professioneel wielrenner drijft in deze voor hem nieuwe discipline. “Mensen zeggen wel eens: het lijkt op elkaar, maar het is totaal anders. In mountainbiken is techniek veel belangrijker, en materiaal. Ik vind het een mooie discipline, heb de Crocodile Trophy als hoofddoel dit jaar. Komende week start ik in een meerdaagse in Polen. Op weg daar naartoe heb ik zoveel geleerd, vooral van Jeroen Boelen. Over bandendruk, vering en ga zo maar door. Al die nieuwe dingen zijn voor mij het plezier.”

De achterstand op een technisch vaardige rijder als Govaarts heeft hij nog niet gedicht en dat betekende dat hij het op het lastige rondje (vol singletracks) in Landgraaf slim moest spelen. Na een ronde lag Govaarts op kop. Dekker reed in de tweede ronde weg bij zijn medevluchter Micha de Vries (uiteindelijk derde). “Toen ik zag dat ik dichterbij kwam op Maikel heb ik er alles aan gedaan om het gat te dichten. Toen ik er bij was, kreeg hij ook wel een mentale tik, denk ik. Daarna is er eigenlijk weinig meer gebeurd. Ik heb geprobeerd de kop te houden op de beklimmingen om zo als eerste de afdaling in te gaan. Ook bewust gewacht op mijn eindsprint, want als ik op een klim wegrijd, dan rijdt Maikel dat in een afdaling zo weer dicht. Ik wist dat als ik in de laatste paar honderd meter op kop zat, hij me niet meer ging passeren.”

 

Hoewel hij al een imposant palmares heeft, leefde Dekker serieus naar het NK toe. “Ik ben al vroeg in het seizoen hier een keer gaan verkennen. Toen viel ik en raakte ik geblesseerd aan mijn pols. Daar ben ik best wel lang zoet mee geweest, maar gelukkig ben ik op tijd weer in vorm.”

Related posts

Van der Poel: ‘minder overlap tussen mtb’en en crossen dan ik dacht’

by Juul van Loon
8 jaar ago

Derde GP Groot reCYCLE in ‘Alkmaars heuvellandschap’

by Juul van Loon
9 jaar ago

Belgen maken de dienst uit op eerste dag Benelux-Cup Eupen

by Juul van Loon
9 jaar ago
Mobiele versie afsluiten