Drie keer de hoofdprijs voor Nederlandse vrouwen in het Sauerland: Hielke Elferink schreef zaterdag tijdens het Rocky Mountain BIKE Festival in Willingen de lange afstand (130km) op haar naam, Karen Brouwer deed hetzelfde op de middelste afstand  (95km) en Lotte Koopmans op de korte afstand (56km).

Elferink (Craft-Rocky Mountain) deed met haar overwinning haar sponsor een groot plezier en was tevreden hoe de benen na haar opgave in de BeMC (vermoeidheid) voelde. “Maar de laatste 30 kilometer heb ik vooral als hele zware training gezien”, zei de Nederlands kampioene, die na bijna zeven uur koers alleen Katrin Schwing (twaalf minuten) en Ramona Plett (twee uur) achter zich hoefde te houden voor de zege.

Brouwer en Elferink streden in de eerste 95 kilometer nog een tijdje met elkaar, waarna Elferink wat voorsprong pakte en Brouwer over de streep ging, een mogelijkheid die er in Willingen is. De renster van KMC-Fruit to Go klopte nummer twee Sarah Reiners met negen minuten. Elferink vindt het jammer dat er bij de vrouwen, waar de deelnemersvelden wat kleiner zijn dan bij de mannen, op meerdere fronten wordt gestreden. “Eigenlijk zou het mooier als er een afstand minder is. Nu was het de eerste 95 kilometer een mooie strijd waarin ik flink heb afgezien, maar de laatste ronde was wel heel eenzaam. Dat neemt niet weg dat ik blij ben dat ik heb gewonnen en dat ik de 130 kilometer heb gereden. Hier heb ik de komende periode profijt van.”

Koopmans (Kona LTD) had op de korte afstand af te rekenen met de meeste concurrentes (95), maar deed dat met verve. Ze won met 12 minuten voorsprong op Natalie Kaffenberger en vijftien op Natascha Binder. Bij de mannen reed Rob van der Werf ijzersterk. De coureur van Habitat werd op de 130 kilometer zesde, ruim een kwartier achter winnaar Simon Stiebjahn. Ook KMC-duo Gerben Mos (zevende) en Ramses Bekkenk (achtste) haalden de top tien.

Uitslagen BIKE Festival Willingen 2017