Of het een echte eindsprint was, dat zullen we in het midden laten, maar dat ze er allebei hard voor hebben moeten rijden dat is een ding wat zeker is. Hans Becking kwam zondag knap als eerste over de meet in de derde en laatste etappe van de BeMC. Hij klopte met enkele tienden van een seconde Mathieu van der Poel, wiens eindzege van de zware Belgische meerdaagse (UCI.S1) niet meer in gevaar kwam.

De laatste etappe van 77 kilometer en 2500 hoogtemeters kenmerkte zich door een opeenvolging van steile beklimmingen en lastige afdalingen. Een van die bergen, de befaamde Muur van Borzéé, diende twee keer te worden beklommen en was de tweede keer een belangrijke scherprechter. Van der Poel reed daar (op ongeveer tien kilometer voor de meet) weg bij zijn vluchtmakkers Becking (niet meer gevaarlijk voor het eindklassement) en Soren Nissen, de nummer twee in de eindrangschikking.

“Soren moest met zijn Lauf-vork in elke afdaling toch wel een gaatje laten”, keek Becking terug. “Na de top van de Muur ben ik over die snelle paden in mijn eentje naar Mathieu toegereden. Daarna was onze samenwerking prima.”

De Nederlands xc-kampioen steekt dit seizoen in een goede vorm. Komend weekeinde weet hij tijdens de eerste World Cup in Nove Mesto (waar Van der Poel ook aan de start staat) wat zijn conditie echt waard is. “Ik heb er vertrouwen in. Deze drie dagen waren zwaar, maar meestal herstel ik daar wel goed van.”

Achter Becking en Van der Poel was Jasper Ockeloen opnieuw de derde Nederlander, deze keer net buiten de top tien (veertiende). Roel Verhoeven (18e) en Bas Peters (16e) eindigden steady in de top twintig.

In het eindklassement had Van der Poel een voorsprong van bijna tien minuten op Nissen, en twaalf op nummer drie Tiago Ferreira. Becking (pech in de eerste rit) klom in de laatste dag nog op naar de zevende plek, ten koste van onder meer Ockeloen: die zakte van de vijfde naar de negende plaats. Bas Peters werd veertiende, Rob van der Werf vijftiende, Roel Verhoeven achttiende en Bikesight.nl-vriend Lomas Wefing (dankzij een sterke laatste dag) negentiende. Bij de vrouwen was Jana Crnogorac oppermachtig.

Uitslag BeMC 2017