Ze koersen met verstand en dat is in een meerdaagse vaak het beste. En voor Hans Becking en Joris Massaer voldoende om in de eerste etappe van de (prachtige) Portugal Tour MTB (UCI.S2) hun tijdens de proloog verdiende gele trui te verstevigen. Het Nederlands/Belgische duo schreef de 81 kilometer lange rit (1880hm) naar Termas de Carvalhal op hun naam.

“We wilden eerst een goed beeld krijgen van de concurrentie”, keek Becking (CST-Sandd) terug op de rit. “Daardoor hebben we in het begin een beetje de kat uit de boom gekeken. Een paar keer wat versneld om te kijken wie meekonden, maar pas richting de tweede verzorging (rond halfweg koers) zijn we alleen weggereden.”

Zowel de Focus-teams uit Portugal als uit Brazilië bleven bij Becking en Massaer op het vinkentouw hangen. “We hebben geen risico genomen in de afdalingen”, zei de Nederlands kampioen cross-country. “Zij daalden redelijk kamikaze en konden ons daardoor nog een redelijke tijd in het zicht houden. Maar ze zijn nooit meer terug gekomen.”

Becking en Massaer kwamen met iets meer dan een minuut voorsprong op Davide Machado en Pedro Melitao op de streep, op krap drie minuten werden Allyson Lucas en Hallyson Ferreira derde. In het algemeen klassement is de voorsprong nu respectievelijk 2,5 en 4 minuten. In die overall-rangschikking staan Bart Classens (ThijsHendriks-Bikesight) en Roel Verhoeven op een negende plek, ondergetekende samen met Lomas Wefing twaalfde.

Becking: “Het samenwerken gaat goed. Het was geen makkelijke etappe, vanwege de warmte en de slecht lopende paden. De komende dagen kijken we rustig verder en hopen we in de koninginnerit (donderdag) het verschil te maken.”

[su_button url=”https://stopandgo.com.pt/liveTiming.php?idevt=47#” target=”blank” background=”#ccd500″]Uitslag Portugal Tour MTB 2017 [/su_button]