De hitte eiste maandag zijn tol in de Cape Epic. Omdat liefst negentig teams op moesten geven koos de organisatie van de achtdaagse in Zuid-Afrika dinsdag om de tweede etappe – met een nog hogere temperatuurverwachting – in te korten tot het tweede waterpunt. De ‘slechts’ 64 kilometer lange rit (in plaats van 103) werd na 2,5 uur koers een prooi voor Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy (Investec-Songo).

Michiel van der Heijden en zijn jonge Zwitserse teamgenoot Andri Frischknecht reden opnieuw sterk. Nadat het duo van Scott-SRAM maandag ondanks een lekke band in de slotfase negende werd, kwamen ze nu op drie minuten achterstand knap als zesde over de meet. Van der Heijden en Frischknecht reden veel samen met de mannen van Centurion Vaude 2 (Daniel Geismayr en Nicola Rohrbach), maar ze bleven teams als PYGA (Philip Buys en Matthys Beukes), Topeak (Alban Lakata en Kristian Hynek), Centurion Vaude (Jochen Käss en Markus Kaufmann) voor. De Belgen Frans Claeys en Sebastian Carabin finishten in de top tien, waar titelverdedigers Karl Platt en Urs Huber (Bulls) net buiten vielen.

Spannend strijd
Voorin was er bij de elite-mannen opnieuw een mooie strijd tussen de vele topteams. Nadat in het begin een flink peloton bij elkaar bleef, bleven er richting het einde steeds minder teams over. Op de laatste lastige beklimming van de dag bepaalden Nino Schürter (Scott-SRAM) en Manuel Fumic (Cannondale) het tempo. Hun teamgenoten Matthias Stirnemann en Henrique Avancini konden op hangen en wurgen volgen, Sauser en Kulhavy en ook Leonardo Paez en Mark Knox (Kansai Plascon) moesten de rol langzaam maar zeker lossen.

Op een lange singletrack leken de twee teams vooraan het definitieve gat te slaan, maar Kulhavy en Sauser reden het gat in de laatste vlakke passages weer dicht. In de kilometers lange, spannende en hectische ‘sprint’ van drie teams sloegen ze vervolgens een gat, dat ze door een paar slippertjes leken te verspelen, maar Kulhavy werd vlak voor de streep alleen gepasseerd door Schürter en kon Stirnemann achter zich houden. Avancini en Fumic finishten in het kielzog en hielden daarmee hun leidende positie in het klassement vast.

Etappezege Brentjens
Bij de veertigplussers ontwikkelt zich een mooie strijd. Nadat ze de proloog wonnen en gisteren op flinke achterstand werden gereden was er een nieuwe etappezege voor Bart Brentjens en de Braziliaan Abraao Azevedo. Het tweetal van CST-Sandd deed dat in een eindsprint met de Spaanse klassementsleiders Tomi Misser en Ibon Zugasti én Cadel Evans en George Hincapie.

Hielke Elferink net in top tien
Nederlands marathonkampioene Hielke Elferink was met haar Zwitserse partner Cornelia Hug verwikkeld in een gevecht in de middenmoot. Waar het team maandag een mooie opmars maakte van plek twaalf naar plek vijf, eindigde dinsdag een negende plek bij het eerste waterpunt in een achtste plek aan de finish.

Zeventien minuten daarvoor ging etappezege bij de vrouwen voor de tweede dag op rij naar klassementsleiders Esther Süss en Jennie Stenerhag, die Sabine Spitz en Robyn de Groot een paar seconden voorbleven. Op vijf minuten achterstand was de derde plek voor Ariane Lüthi en Adelheid Morath.

[su_button url=”https://www.cape-epic.com/riders/the-2017-race/results” target=”blank” background=”#ccd500″]Uitslagen Cape Epic 2017 [/su_button]