Marc de Maar heeft laten zien dat er in de toekomst rekening met hem gehouden moet worden als marathonbiker. De oud-wegprof, nu coureur van MTB Team Grinta-Bestrating.nl, reed afgelopen week een zeer sterke Club La Santa MTB 4Stage (UCI.S2) op Lanzarote. De ‘Drentse Antilliaan’ werd knap achtste in een eindklassement vol wereldtoppers, dat uiteindelijk werd gewonnen door de sterke Spanjaard Sergio Mantécon.

De Maar kon in eerste twee snelle etappes net aan aanhaken bij de grote eerste kopgroep, maar voor in de klimtijdrit (vierde) en de koninginnerit (tiende, na mee de koers gemaakt te hebben) liet hij zien wat hij in zijn mars heeft. “Ik ben er heel blij mee. Dit biedt perspectief voor de toekomst”, sprak De Maar, die genoeg punten verdiende om in de wereldbeker te starten (“Dat ga ik misschien wel doen”) en zich nu gaat richten op kwalificatie voor het WK marathon. Hij hoopt eind juni in Singen de top tien te halen.

“Dit biedt perspectief voor de toekomst”

Ook Worst ijzersterk
Bij de vrouwen stond er geen maat op Annemarie Worst. De kersvers wereldkampioene veldrijden bij de beloftes had totaal geen moeite met de switch van kou en modder naar warmte en rotsen en won alle vier de etappes. In de laatste etappe kon ze met een marge van twaalf minuten op de Poolse Marlena Drodziok rustig aan doen, maar dat deed ze niet. “Toen ik eenmaal bezig was, wilde ik die andere meiden er toch af rijden”, zei Worst, die de komende tijd nog enkele crossen gaat rijden. “Het was een zware laatste etappe, maar ben erg blij met deze overwinning.”

Eerste UCI-punten voor Bouwmeester
Marc Bouwmeester reed op Lanzarote zijn eerste UCI-wedstrijd als belofte, in de hoop punten te scoren voor de wereldranglijst Dat ging niet vanzelf: Bouwmeester begon niet helemaal fit aan de koers en leek daardoor buiten de top 25 die daarvoor nodig is te vallen. Met een goede klimtijdrit en een nette laatste etappe reed de coureur van MijnBad/Giant zich alsnog naar de 24ste plek, goed voor twee punten.

Classens nog niet in vorm
Ook marathonbiker Bart Classens (ThijsHendriks.nl-Bikesight) hoopte op Lanzarote mee te kunnen doen om de punten, maar hij was niet in goeden doen. Mede door de naweeën van een valpartij enkele weken terug viel Classens buiten de top dertig. Zijn teamgenoot, schrijver van dit artikel, was na een dubbele lekke band in de tweede etappe kansloos voor een goed eindklassement.

[su_button url=”http://www.clublasanta.com/en/sports/results/results/4-stage-mtb/results-2017″ target=”blank” background=”#ccd500″]Uitslagen Club La Santa 4Stage[/su_button]