EIJSDEN – Hij stond dit jaar als jonge coureur al aan de start van Algarve Bike Challenge, de BEMC en de Trans Schwarzwald. Het rijden van die meerdaagse UCI-wedstrijden betaalde zich zondag uit voor Thom Bonder. De 22-jarige coureur van Klaucke MTB Team greep tijdens het NK Marathon de titel bij de beloftes.

“Dit jaar heb ik me meer toegelegd op de marathon”, vertelde Bonder na zijn race. “Maar de focus lag nog steeds het meest op de cross-country. Ik wilde in mijn laatste jaar bij de beloftes graag in de top vijf eindigen op het NK XC, maar dat liep totaal anders. Ik had sowieso veel pech dit seizoen. Eigenlijk kon alleen een Nederlandse titel op de marathon me nog een goed gevoel over dit jaar geven. Ben er daarom erg blij mee dat dat gelukt is.”

Favorieten
De Drentse mountainbiker wist vooraf dat hij in zijn categorie een van de favorieten was, maar hij moest wel afrekenen met onder meer David Nordemann (die tijdens de race meerdere keren lek reed), zijn streekgenoot Tim Smeenge, de rappe Remco Smits en outsider Sem Huitema. “Maar het belangrijkste was dat ik mijn materiaal heel zou houden “, keek Bonder terug. “Twee jaar geleden reed ik in de laatste tien kilometer alleen voorop toen ik mijn achterwiel kapot reed.”

Kopgroep
Zondag kon Bonder lang aanhaken bij de kopgroep. “Totdat op een singletrack een renner voor mij een gat liet vallen. Ik probeerde dit hierna nog in m’n eentje te dichten maar daar was geen beginnen aan. Ik kwam in de tweede groep te rijden met onder andere  Gerben Mos, Roel Verhoeven, Ramses Bekkenk en mijn concurrent Smits. Het tempo in deze groep lag ontzettend hoog.”

Daardoor sloot het kleine peloton aan bij een andere groep, met onder meer Robert de Nijs, Bas Peters en Bram Rood.  Bonder: “Op 20 kilometer voor het einde moest  Smits lossen op een steile asfalt klim en daarna liep mijn voorsprong snel op. Met het voorval van twee jaar geleden in mijn achterhoofd durfde ik er nog niet in te geloven. Op 10 kilometer voor het einde kwam ik er alleen voor te staan, en toen heb ik de afdalingen bewust voorzichtig genomen.”

‘Youngsters’
Uiteindelijk kwam Bonder met een voorsprong van 3,5 minuut op Smeenge over de meet als dertiende overall. Nummer drie Smits reed hij in de laatste 20 kilometer nog op vijf minuten achterstand. Het verschil met de ‘youngsters’  van de marathonwereld – Robbert de Nijs, Roel Verhoeven en Bart Classens – bleef beperkt tot enkele minuten. “Ik ga nog in overleg met mijn trainer, maar misschien dat de marathon volgend jaar meer op de voorgrond komt te staan. Ik ben dan eerstejaars elite en hoop de aansluiting te vinden bij die jongens.”

podiumbeloftes