DONAUESCHINGEN – Robbert de Nijs heeft vrijdag een uitstekende etappe gereden in de zwaarbezette Trans Schwarzwald. De ambitieuze coureur, onlangs besloot hij zich te gaan richten op het marathonbiken, kwam in de 105 kilometer lange, chaotisch verlopen derde etappe als tiende over de meet en staat nu elfde in het klassement. Voor Hielke Elferink verliep de dag minder: zij werd slechts vijfde, verloor veel tijd en kan de eindzege definitief vergeten.

De etappe naar Donaueschingen kende naast de 105 kilometer ook nog een neutralisatie, maar toen de koers eenmaal op gang was ging het na vijftien kilometer mis: vanwege verwijderde pijlen werd het peloton stilgezet. Na korte tijd ging het opnieuw geneutraliseerd verder en toen het veld voor de tweede keer werd weggeschoten zat De Nijs er meteen goed bij. Hij kwam in een groep van vier te rijden, strijdend voor plek negen. In de snelle laatste veertig kilometer bleef het lang bijelkaar, tot de renner van Flexwinkel-Agu samen met de Duitser Simon Frey (die hem later nog klopte) bij de rest wegreed.

robbertdenijstranschwarzwald

Alhoewel ze een straatlengte voor had, kwam de tweede plek Elferink vandaag in gevaar. De Nederlands kampioene reed ondanks de chaos sterk, maar werd ver terug geworpen door materiaalpech: ze gaf ruim een kwartier toe op winnares Elisabeth Brandau en staat bijna een half uur achter in de overall-rangschikking.

Bij de elite-mannen ging de dagzege naar Sascha Weber. Rob van der Werd werd 25e, Thom Bonder 31e. Bart Classens, die onfortuinlijk was bij de neutralisatie, werd slechts 54e. Hermann Pernsteiner is de nieuwe klassementsleider.

Alle uitslagen Trans Schwarzwald.