SAUZE D’OULX – Het is de enige wedstrijd waarvan de organisatie écht mag zeggen dat het de zwaarste mountainbikerace ter wereld is: de Ironbike Italy. Zeven etappes en een proloog, bizar lange dagen op de bike, bizar lange beklimmingen met forse loopstukken, bizar technische afdalingen en een bizarre puntentelling waar niemand iets van begrijpt. In Nederland is er een coureur die gemaakt is voor dit soort beproevingen: Ramses Bekkenk. Niet geheel fit reed de coureur van KMC-Fruit to Go afgelopen week naar een knappe vierde plek in de overall-ranking, en een tweede bij de veertigplussers.

Commentaar overbodig. Foto: Cablepress.
Commentaar overbodig. Foto: Cablepress.

Bekkenk kreeg dit jaar echter meerdere Nederlanders enthousiast om aan deze heftige meerdaagse mee te doen. Erik van Gelder, Sem Huitema, Arjan van der Plas en Rob Meeuwessen leverde een prestatie van formaat: zij finishten de Ironbike op respectievelijk de 23e, 24e, 28e en 55e plaats. Bert van der Plas haalde niet elke etappe – dagen van tien uur zijn geen uitzondering – de eindstreep, maar werd wel als 84e geklasseerd.

De zege in de Italiaanse wedstrijd – volgens Bekkenk bestaat er geen mooiere  – ging naar specialist Milton Ramos. Hier nog een paar mooie beelden, de uitslag is hier te vinden.