SITTARD – Hij boekte het beste Nederlandse resultaat in de cross-country. Toch was Milan Vader niet helemaal tevreden met zijn zesde plek bij de beloftes, afgelopen zondag op het EK in het Zweedse Huskvarna. “Het is nog altijd geen eerste, hè”, zegt de ambitieuze coureur van KNWU Team MTB (20) met een knipoog.

Eenmaal terug in Nederland heeft Vader de wedstrijd, waarin hij in de slotfase de sprint verloor van de sterke Deen Simon Andreassen, al goed geanalyseerd. “Er waren een paar dingen die beter konden”, vertelt Vader. “Sowieso had ik die sprint kunnen winnen als ik op het losse gravel een betere lijn had gekozen. Het zijn details, maar toch.”

vaderekegopromotion
Vader in eindsprint. Foto: Armin M. Küstenbrück/EGO-Promotion

Vader verloor echter het meeste tijd met twee valpartijen. “Heel stom, twee keer op dezelfde plek. Een stukje na een drop, waar je meteen weer omhoog moest. Ik trok mijn fiets te hard op en belandde in de struiken. De eerste keer was ik teveel bezig met andere dingen in de race, de andere keer weet ik niet waarom ik onderuit ging. Het kostte met telkens een ronde om weer in het groepje dat streed om plek vijf terug te keren. Kostbare energie, waarmee ik misschien wel wat verder naar voren had kunnen eindigen.”

Maar Vader was niet alleen kritisch op zichzelf. “De condititie is op dit moment heel erg goed. Dit EK was een echt piekmoment en het is me samen met coach Tim Heemskerk gelukt op het juiste moment fris en sterk te voelen. Dat is niet de eerste keer. Dat dat telkens goed gaat is goed voor vertrouwen.”

In dezelfde wedstrijd kwam EK-debutant David Nordemann na een mooie opmars als 24e over de streep. Roel van der Stegen finishte als 38e. De winst was voor de Fransman Victor Koretzky, die het haalde voor zijn landgenoot Titouan Carod en Marcel Guerinni.

Volledige uitslag EK belofte-mannen