HUSKVARNA – Rudi van Houts is zondag op de EK mountainbike in Huskvarna als beste Nederlander over de meet gekomen bij de elite-mannen. De mountainbiker van CST-Superior, al zeker van kwalificatie voor de Olympische Spelen, kwam als veertiende over de meet. Er gaan voorlopig nog geen extra landgenoten naar Rio: Michiel van der Heijden, Hans Becking en Mathieu van der Poel kwamen niet in de buurt van de (geschoonde) tiende plek die daarvoor nodig was.

Van Houts gaf ruim vijf minuten toe op winnaar Julien Absalon, die voor de vierde keer in vijf jaar Europees kampioen werd. De Fransman klopte Fabian Giger (Zwitserland) en Ondrej Cink (Tsjechië). Van Houts, die even op de tiende plek fietste, finishte kort achter zijn oud-teamgenoot José Antonia Hermida. “Het gevoel is goed, maar ik had op iets meer gehoopt”, zei de Brabander.

vanhoutsek
Van Houts bij de start. Foto: KNWU

Omdat er vier Zwitsers in de top eindigde en er maar drie naar Rio mogen was een elfde plek in Huskvarna voldoende geweest om aanspraak te maken op het tweede Nederlandse startbewijs voor de Spelen. Michiel van der Heijden kwam daar nog als dichtste bij in de buurt. Hij kwam als 24e binnen. Dat had veel beter kunnen zijn: “Ik had een goede dag”, baalde de Nederlands kampioen. “Maar ik kreeg bij de start een tak in mijn derailleur en was aangewezen op achtervolgen. Ik vond daarna wel een mooi ritme.”

Becking, die ook een periode in de top dertig rondreed, was op de 33e plaats de derde Nederlander. Van der Poel haalde – uitgeput – de streep niet. Hij reed de hele wedstrijd rond de 25e plek. Voor de ambitieuze veldrijder lijken de Spelen – net als voor Van der Heijden – ver weg. Als de wereldbeker in La Bresse (eind mei) door het NOCNSF nog wordt meegenomen, dan kan het nog via twee keer een top twaalf (naast La Bresse in Albstadt op 21 mei). Eén keer een top zes is ook voldoende.

Bondscoach Tim Heemskerk was niet tevreden over de prestaties van de Nederlandse mannen. “Rudi bevestigt hier dat hij nog altijd de beste Nederlander is en voldoet eigenlijk gewoon aan de verwachtingen”, zei de bondscoach op de site van de KNWU. “Mathieu had een goede start, maar voelde daarna dat het niet goed draaide. Dat hij vervolgens de wedstrijd verlaat is erg teleurstellend, net als de prestaties van de andere Nederlandse mannen.”

Volledige uitslag EK mountainbike elite-mannen