GROESBEEK –  Een strakke organisatie, een prachtig, loodzwaar parcours en een zeer sterk deelnemersveld: De Kofax Hel van Groesbeek krijgt steeds meer allure. De 105 kilometer lange marathon door de bossen van Rijk van Nijmegen kreeg zondagmiddag een winnaar die daarbij past: de Deen Søren Nissen, een internationale marathontopper die jaarlijks vele wedstrijden in Duitsland en België op zijn naam schrijft. Hij bleef Roy van Heeswijk en Ronan van Zandbeek voor. 

DSC_2688-X3
Het podium van de Hel van Groesbeek met Van Heeswijk, Nissen, de rondemiss en Van Zandbeek. Foto: Erik van den Boogert

De 31-jarige in Luxemburg woonachtige coureur koos er pas op het laatste moment voor om deel te nemen aan de wedstrijd, maar had daar geen spijt van. “Ik vond het een hele mooie, goed georganiseerde wedstrijd”, zei hij na afloop op het middenterrein. “Ik heb toen ik wegprof was wel eens aan de Ronde van Drenthe meegedaan, maar dit was mijn eerste mtb-race in Nederland. Het beviel me erg goed. Voor mij is het een goede voorbereiding op het nationale kampioenschap van Denemarken. Het parcours daar lijkt heel erg op de heuvels hier.”

Afzien als een varken
Die parcoursen zijn niet de specialiteit van Nissen. De Deen, die ondersteund wordt door het Nederlandse wielen- en onderdelenmerk 9thWave, voelt zich thuis in marathons waar lang en veel geklommen moeten worden. Nissen had het daarom, maar ook door andere oorzaken, niet makkelijk op het rondje van 35 kilometer en 650 hoogtemeters, dat drie keer afgelegd moest worden. “Ik had deze week veel getraind. Onderweg voelde  ik me niet goed en niet slecht. Ik besloot te wachten op fouten van anderen, maar helaas maakte ik in de eerste ronde zelf een grote fout door te vallen. Het duurde lang voordat ik de aansluiting met de kopgroep weer gevonden had. Ik ben niet zo explosief, I was suffering like a pig. Toen ik er weer bij zat ging er iets mis met het aangeven van drinken, waardoor ik het moest doen met drie bidons. Ik zat de hele tijd tegen de kramp aan.”

Ondertussen was er in de kopgroep – met naast Nissen, Van Heeswijk en Van Zandbeek ook Bas Peters, Jeroen Boelen, Hans Becking, Gerben Mos en Maikel Govaarts – een mooie strijd gaande. Becking – die de race in teken reed van de komende xc-races – trok een paar keer goed door, maar de eerste echte slag viel toen Nissen en Van Zandbeek aan het begin van de derde ronde een gat op de weggesprongen Van Heeswijk dichtreden en het drietal er samen vandoor ging. Nissen wachtte tot in de laatste tien kilometer met het plaatsen van zijn beslissende aanval. “Het is niet de tactiek waar ik van hou”, zei hij. “Maar ik had door de kramp geen keuze. Ik heb in de slotfase zes gels genomen om nog maar iets van vocht binnen te krijgen.”

nissengroesbeek
Nissen passeert als eerste de streep in Groesbeek. Foto: 9thWave Cycling

Paard in de weg
Nederlands marathonkampioen Van Zandbeek, bezig aan zijn eerste volledige seizoen als volwaard mtb’er, keek met een tevreden gevoel terug op de race. “Ik ben technisch niet zo sterk, dus heb de hele tijd bij de beste drie gereden, ook om het tempo hoog te houden”, zei de renner van SBJ-Biketeam. “Nissen moest op de klimmetjes regelmatig passen, maar reed het dan weer dicht op de rechte stukken. Toen we met zijn drieën waren moesten we goed oppassen met het inhalen van langzame deelnemers. Eén keer liep er een paard in de weg en toen had hij tien meter voorsprong. Toen was hij gevlogen. Maar voor mij zijn dit soort wedstrijden belangrijk. Het is een goede tussenstap. Ik doe m’n best. Op kracht ga ik het niet verliezen, maar ik moet mijn techniek gaan verbeteren.”

Top tien en andere categorieën
Nissen had 4 uur en 10 minuten nodig om te winnen, en had daarmee een minuut voorsprong op Van Heeswijk en anderhalf op Van zadbeek. Op net geen drie minuten finishte Bas Peters als vierde. De rest van de top tien werd volgemaakt door Jeroen Boelen, Hans Becking, Gerben Mos, Maikel Govaarts, Rob van der Werf en Patrick van Leeuwen. In de verschillende leeftijdscategorieën waren er podiumplekken Van Zandbeek, Mos en Micha Gankema (19+), Nissen, Van Heeswijk en Peters (30+) en Govaarts, John van de Wouw en Johan van de Ven (40+). Luc Koning won bij de vijftigplussers, voor Tijs van den Brink en Jack Piels. Bij de vrouwen reed Karen Brouwer onbedreigd naar de zege. Ze finishte voor Marjon Kappe en Annemiek van Bochove.

Ook organisatie tevreden
Het mooie weer, voorafgegaan door nog een paar druppels in de ochtend, deed een flinke duit in het zakje van de derde, opnieuw zeer geslaagde editie van De Hel van Groesbeek. “Mooie winnaars, weinig ongelukken en veel enthousiaste renners, daar doen we het voor”, zei Marco van den Berg namens stichting MTB Gelderland-Zuid. “Volgens mij is alles redelijk vlekkeloos verlopen. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar daar gaan we aan werken.” Daarna gaf hij complimenten aan de discipline van de deelnemers: “Sinds we de dropzones hebben, ligt er veel minder rotzooi in het bos. Dat scheelt ons een hoop werk.”

Halve en korte afstand
Op de 70 kilometer reed Tim Smeenge voor het tweede jaar op rij naar de overall-zege. Smeenge, een van de marathon-revelaties van dit nog prille seizoen – reed een ijzersterke tweede ronde en kwam met liefst zes minuten voorsprong op Gijs Derksen over de meet. Derde werd Patrick de Laat. De podia op deze afstand werden gevuld door Smeenge, Remco Smits en Hielke Heijs (19+), Derksen, De Laat en Nick van den Heuvel (30+) en Arno Gouweleeuw, Mark Schepp en Bas Bloeming (40+). Franks Willems, Patrick Molenaars en Gert Tabor werden één, twee en drie bij de vijftigplussers. Bij de vrouwen won Pauliena Rooijakers met zeven minuten voorsprong op Laura Turpijn, derde werd Mary Rose Postma.

smeengederksendelaat
Het podium van de 70 kilometer, met Derksen, Smeenge en De Laat. Foto: Erik van den Boogert

Op de 35 kilometer waren de overwinningen voor Gijs Pennings (junioren, voor Ruben van der Stelt en Marc Veenman), Jos Jacobs (mannen, voor Eelco Rozendal en Raymond van Velthoven) en Charlotte de Graaf (vrouwen, voor Violinde den Breeijen en Romy Berends).

Alle uitslagen van de Hel van Groesbeek zijn hier te bekijken.