SARONSBERG – Rudi van Houts en Hans Becking zijn begonnen aan hun opmars in de Cape Epic. Het tweetal van CST-Superior, in de eerste etappe door pech buiten de top dertig gefinisht, reed een strakke etappe en kwam na 93 kilometer en 2200 hoogtemeters rondom Saronsberg als vijfde over de streep. Becking en Van Houts klimmen daardoor naar de achttiende plek in het klassement.

“Een goede etappe, goed voor de moraal”, sprak Becking tevreden. “Het bleef lang samen, op het moment dat het brak lagen we vierde, maar door een korte pitstop om een ketting erop te leggen verloren we de aansluiting. Daarna kwamen in de grupetto Lakata terecht (ook Topeak-Ergon-toppers Alban Lakata en Kristian Hynek hadden wat last van oponthoud, red.) en daarin hebben we goed doorgebrommerd. Op de laatste klim was het wel over, maar in de laatste downhill hebben we weer veel goed kunnen maken, ook omdat veel teams met pech stonden.”

beckingvanhoutsepic
Van Houts (links) en Becking (rechts) na de etappe. Foto: CST-Superior

De etappe, de honderdste in de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse meerdaagse, werd gewonnen door Nicola Rohrbach en Matthias Pfrommer van Centurion Vaude. Zij hadden na vier uur en een kwartier koers drie minuten voorsprong op Karl Platt en Urs Huber, die wel de leiderstrui behielden. Derde werden de Italianen Samuele Porro en Damiano Ferraro. ook Manuel Fumic en Henrique Avancini finishten nog voor Van Houts en Becking, die 8 minuten toegaven op de etappe-winnaars.

Masters
Voor de derde dag op rij ging de zege bij de masters naar een (deels) Nederlandse formatie. Nadat gisteren Maikel Govaarts en John van de Wouw verrassend wonnen, was de etappezege nu voor Bart Brentjens en de Braziliaan Abraao Azevedo (CST-Superior), ook al winnaars van de proloog. Het tweetal, gisteren geteisterd door pech, won met bijna tien minuten voorsprong op de Zuid-Afrikanen Adrian Enthoven en Nic White. Kort daarachter kwamen Govaarts en Van de Wouw (Van de Haterd)  als derde over de meet. In het klassement staan de Zuid-Afrikanen nog bovenaan, maar de verschillen met Van de Haterd (1.45 min) en CST-Superior (3.20 min) zijn klein.

Vrouwen
Na twee zesde plekken hadden Hielke Elferink en haar Duitse partner Elisabeth Brandau het in tweede etappe een stuk lastiger. Het voor Meerendal uitkomende duo kwam op een uur achterstand van winnaars Annika Langvad en Ariane Kleinhans (Spur-Specialized) als negende over de streep. Elferink en Brandau zakten daardoor naar de achtste plek in het klassement, dat wordt aangevoerd door Spur Specialized. Twee staan Jennie Stenerhag en Robyn de Groot (Ascendis), derde Sally Bigham en Adelheid Morath (Topeak-Ergon).

“Bij mij ging het wel goed”, vertelde Elferink. “Ik heb aan het einde van de etappe gisteren mijn benen wel gevonden. Elisabeth had het zwaar, ze zat compleet kapot. Hopelijk herstelt ze snel.”

Alle uitslagen van de Cape Epic 2016 zijn hier te bekijken.