SARONSBERG – Nadat zondag de Cape Epic van start ging met een proloog, was vandaag de eerste echte etappe in de ‘Tour de France’ van het mountainbiken.
In de prestigieuze Zuid-Afrikaanse meerdaagse was er meteen Nederlands succes. Maikel Govaarts en John van de Wouw van Van de Haterd Mountainbiketeam gingen in Saronsberg onverwachts met de etappezege aan de haal bij de Masters (40+).

Spannende koers
Govaarts en Van de Wouw vochten een hevig gevecht uit met Nic White en Adrian Enthoven uit Zuid-Afrika. De twee Brabanders beslisten na 108 kilometer, 2300 hoogtemeters en heel veel technische paden de koers in de eindsprint. Het verschil na 5 uur en 6 minuten koers: 0,4 seconden. “Tijdens de proloog voelde ik al dat het goed zat”, zei Govaarts. “Het was een serieus lastige rit. Bergop nam ik John op sleeptouw, bergaf ging hij voorop. We begonnen met vijf masters bij elkaar, aan het einde bleven we alleen met de Zuid-Afrikanen over.”

Van de Haterd werd  tevens 20ste overall en het beste Nederlandse team. Het tweetal bleef Bart Brentjens en Abraa Azevedo van CST-Superior (vierde bij de masters) net geen kwartier voor. Brentjens en Azevedo, winnaars van de proloog, verspeelden hun leiderstrui aan White en Enthoven.

vandehaterdarchief
Van de Wouw (links) en Govaarts een paar dagen voor de start.

Pech voor Becking en Van Houts
Rudi van Houts en Hans Becking finishten daar nog achter. Het duo van CST-Superior kwam op bijna 50 minuten van overall-winnaars Karl Platt en Urs Huber over de meet. Dat had zijn oorzaak in een flinke dosis pech, liet Becking aan Bikesight.nl weten. “We zaten in het begin bij de top drie”, keek hij terug. “Toen reed Rudi lek. Toen we weer op weg waren en de materiaalpost voorbij waren, hing er ineens een crank aan mijn voet. We hebben het zelf geprobeerd te maken, maar de borgring was weg. We zijn teruggegaan naar de post, waar ze het hebben gemaakt. Toen zijn we begonnen aan een inhaalrace, wat dankzij Rudi erg goed ging. Op een paar kilometer voor de meet schoot mijn crank weer los, en toen heeft Rudi mij naar de streep geduwd.”

Becking bekeek alle tegenslag van de positieve kant: “Het is balen voor het klassement, maar het is nog een lange week en we voelen ons goed. En elk nadeel heeft zijn voordeel: ze zullen ons nu sneller laten rijden voor een etappe.”

Zesde plek voor Elferink
Hielke Elferink (Rocky Mountain), die samen met de sterke Elisabeth Brandau uitkomt voor Team Meerendal, pakte net als in de proloog een zesde plek. De Nederlands marathonkampioene en de Duitse gaven krap een half uurtje toe op de verrassende winnaars Robyn de Groot en Jennie Stenerhag. De tweede plek bij vrouwen was voor Ariane Kleinhans en Annika Langvad , derde werden Sally Bigham en Adelheid Morath.

Bij de mannen stonden naast Platt en Huber ook Alban Lakata en Kristian Hynek (Topeak) en Ilias Periklis en Tiago Oliviera (Dolomiti Superbike) op het podium.

Alle resultaten van de Cape Epic zijn hier te volgen. Morgen is er opnieuw een etappe rond Saronsberg, van 93 kilometer en 2200 hoogtemeters.