GSTAAD – Met het maximale aantal van 4000 punten heeft Hielke Elferink het eindklassement van het Snowbike Festival op haar naam geschreven. Elferink won na de eerste en tweede etappe en de eliminator-nightrace zondag ook de laatste rit van het bijzondere fatbike-evenement in het Zwitserse Gstaad. Bij de mannen was de overwinning voor de Spanjaard Tomas Misser, die het evenement vorig jaar – toen nog in Engelberg – ook al won.

De laatste etappe ging over een snel parcours richting het prachtige Laurenmeer. Net als in de vorige ritten kwamen in het kleine startveld bij de vrouwen de duizend punten van een ritzege voor Elferink geen moment in gevaar. Achter haar reed Laura Turpijn een sterke rit. Ze raffelde de 25 kilometer en 500 hoogtemeters over gladde paden af in 1 uur en 16 minuten en gaf daarmee maar drie minuten toe op Elferink. De 999 punten die dat opleverde waren voor Turpijn echter niet voldoende om Alba Wunderlin te passeren in het eindklassement. De Zwitserse werd tweede (3995), Turpijn derde (3993).

Photos courtesy of Snow Bike Festival – GSTAAD / Image by www.zooncronje.com
Elferink te midden van Wunderlin en Turpijn. Foto: Snow Bike Festival – GSTAAD / Image by www.zooncronje.com

Elferink was erg verheugd met de overwinning. “Het was mijn eerste race in de sneeuw en op een fatbike, maar ik heb echt heel veel plezier gehad”, zei de Nederlands marathonkampioene, die voor het eerst in een shirt van haar nieuwe ploeg Rocky Mountain aan de start van een wedstrijd stond.

Bij de mannen pakte de sterke Zwitser Johan Tschopp, net als in de eerste rit, de dagzege. Dat was niet genoeg om snowbike-specialist Misser (derde in de daguitslag) te passeren in het klassement. De Duitser Daniel Gathof eindigde als tweede; hij werd achter Misser en Tschopp derde in de eindrangschikking.

Photos courtesy of Snow Bike Festival – GSTAAD / Image by www.zooncronje.com
Wat Elferink naliet, doet Misser wel: de gewonnen fles champagne leegspuiten op het podium. Links Gathof, rechts Tschopp. Foto: Snow Bike Festival – GSTAAD / Image by www.zooncronje.com

Eindklassement Snowbike Festival Gstaad