OUDDORP – HIj liet al zien in vorm te zijn, maar afgelopen weekeinde pakte hij eindelijk zijn eerste overwinning van het winterseizoen. En wat voor één. Door de winst in de Strandrace Brouwersdam kroonde Bram Imming zich tot World’s Best Beachbiker, het eerdere officieuze WK Strandracen. De coureur uit Egmond-Binnen profiteerde mede van sterk werk van zijn ploeg Imming/Gouweleeuw. Daardoor finishte zijn teamgenoot Richard Jansen als tweede. De derde plek was voor de Belg Peter Ghyllebert.

immingcorinevanheemstbrouwersdam
Imming in zijn karakteristieke stijl bezig aan zijn laatste meters. Foto: Corine van Heemst

Imming koos al vroeg in de 50 kilometer lange, winderige race de aanval. “Maar dat was iets te gek voor me, dus ik heb me weer laten inlopen voor het verste keerpunt”, haalt de winnaar zijn wedstrijd terug. “Op de terugweg zaten we met onze ploeg goed voorin en we reageerden op elke aanval. Na het afdraaien van de dam reed er een klein groepje weg: Thijs Al, Ghyllebert en ik.”

Na de doorkomst bij start en finish en de volgende passage van de dam, waagde Imming’s ploeggenoot (en Nederlands kampioen) Jansen de sprong. “Daarna sloegen we snel een groot gat”, zei Imming. “In de finale zijn Richard en ik om en om gaan demarreren, om meer zekerheid te hebben dat er één van ons team zou gaan winnen. Mijn laatste demarrage was beslissend.”

Imming kwam daardoor na ruim anderhalf uur koers met 8 seconden voorsprong op Jansen over de streep. Daarachter was ook het verschil met Ghyllebert en de rest van de top tien klein. Thijs Zonneveld, Frededrik Decaesteker, Robby de Bock, Jeroen Boelen, Thijs Al, Henry Delhaye en Bram de Waard finishten allemaal binnen de halve minuut.”

Bij de vrouwen ging de titel World’s Best Beachbiker naar Nederlands kampioene Pauliena Rooijakkers. Ze zette Esther Kortekaas en Nina Kessler op grote achterstand. Bij de veertigplussers ging de overwinning naar Erik Dekker, voor Tino Haakman en Edwin Sierkstra. Beste vijftigplusser was Henry Kes. Hij klopte Pim de Waard en Leo Sluijs.

Volledige uitslag Strandrace Brouwersdam / World Best Beachbiker 2015