RIO DE CONTAS – Door een gebrek aan tijd en lastige tijdsverschillen beperken we de updates vanuit de Brasil Ride, Cape Pioneer Trek en de Crocodile Trophy helaas tot een minimum. Maar nu we tijd hebben iets te melden, is dat gelukkig wel goed nieuws.

Want in de Brasil Ride boekte Hans Becking vandaag samen met zijn Tsjechische partner Jiri Novak zijn eerste etappeoverwinning. Ze pakten bijna twaalf minuten terug op klassementsleiders Daniel Geismayr en Hermann Pernsteiner. Het tweetal van Betch.nl-Superior, tweede in het gros van de etappes, staat met nog twee ritten te gaan nog een kwartier achter. Zouden ze het – net als vorig jaar – nog gaan redden? Bij de Masters stevenen Bart Brentjens en Abraao Azevedo af op de eindzege: het tweetal is in hun categorie met afstand de beste.

novakbeckingbrasil
Vermoeidheid en geluk: zo ziet het eruit. Links Novak, rechts Becking.

In de Cape Pioneer Trek knokken Gerben Mos en Bram Rood voor een plek op het eindpodium. Het tweetal heeft (net als een aantal concurrenten) regelmatig te kampen met pech, maar staat op dit moment wel derde. Vandaag werd het gelegenheidsduo van Stouwdam en KMC-Mitsubishi vijfde in een lastige aankomst bergop. Ze verdedigen met nog twee ritten te gaan een minuut voorsprong op Arno Du Toit en Philip Buys.

roodmospioneer
Mos op kop, Rood geheel links in het prachtige landschap van Zuid-Afrika.

Jeroen van Eck mengt zich in de Crocodile Trophy niet in de strijd om de hoogste klasseringen. De Australische meerdaagse is inmiddels aanbeland in de diepe outback. De Zwitser Urs Huber staat aan de leiding: hij won tot nu vijf van de zes etappes en staat bijna een kwartier voor op de Deen Sören Nissen.