EIJSDEN – Ronan van Zandbeek en Hielke Elferink zijn zondagmiddag tijdens de Bart Brentjens Challenge Nederlands kampioen mountainbike marathon geworden. Voor Van Zandbeek, wegrenner bij De Rijke, was het na zijn tweede plek vorig jaar zijn eerste titel. Voor specialiste Elferink (Rent a Plant – Cannondale) was het haar derde titel op rij.

Van Zandbeek, die reed in een shirtje van Superior-Brentjens, won in de straten van Eijsden de sprint van een kopgroep met Rudi van Houts, Hans Becking en Bas Peters. Het viertal reed lange tijd samen, waarbij niemand in staat was weg te rijden. Achter Van Zandbeek werd Peters tweede en Becking derde.

brentjensnkkopgroepmarathon
De kopgroep begint aan de laatste zware 20 kilometer, met Van Houts, voor Van Zandbeek, Becking en Peters. Foto: Jan van Stijn

Elferink kwam al vroeg in de race samen te rijden met wegprof Annemiek van Vleuten. Ze moest haar concurrente in eerste instantie laten gaan, maar herpakte zichzelf en verkleinde het gat. Toen Van Vleuten een stukje verkeerd reed nam ze de kop over om die vervolgens niet meer af te geven. Karen Brouwer (Koga-KMC) finishte als derde.

Bij de beloftes ging de titel naar Thijs Zuurbier, die afrekende met Roy Beukers en Tim Smeenge. In de overigen categorieën waren de titels voor Christian de Graaff (Masters 30+), Bart Brentjens (Masters 40+) en Roel Verhoeven (amateurs). Vanaf morgen volgen op Bikesight.nl uitgebreidere verhalen over het NK, met daarbij ook een blog over de ervaringen van uw redactie (het was weer een pittige editie).