ZERMATT – Hielke Elferink en Anne Terpstra zijn in hun missie geslaagd. Met hun derde plaats in de eindrangschikking van de Perskindol Swiss Epic verzamelde het gelegenheidsduo twee keer 130 punten voor de UCI-wereldranglijst. Die punten heeft Nederland hard nodig in de strijd om bij de beste zeventien landen te komen van de Olympische landranking, precies waar het Elferink en Terpstra om te doen was in de Zwitserse meerdaagse.

Elferink (Rent a Plant-Cannondale) en Terpstra (Habitat) voerden in het prachtige Wallis een eenzame strijd om de derde plek in een klein wedstrijdveld. De Nederlands cross-country- (Terpstra) en marathonkampioen (Elferink) werden in alle etappes derde, op ruime afstand van de eerste twee plekken. Die gingen naar Topeak Ergon (Adelheid Morath en Sally Bigham) en Specialized RECM (Ariane Kleinhans en Annika Langvad).

terpstraelferinkswissepic
Het podium bij de vrouwen. Foto: Swiss Epic

Bij de mannen was Michiel van der Heijden (Scott-Odlo) met zijn partner Matthias Stirnemann de beste Nederlander, op de zesde plek. Hij finishte net voor Hans Becking en Ismael Ventura van Betch.nl-Superior (zevende). De eindzege ging naar BiXS-Stöckli (Lukas Buchli en Mathias Flückiger), voor Centurion-Vaude (Jochen Käss en Daniel Geismayr) en Topeak-Ergon (Alban Lakata en Kristian Hynek).

Van der Heijden en Becking scoorden  respectievelijk 100 en 90 punten. Bij de mannen heeft Nederland die punten minder hard nodig voor de landenranking, daar twee startplekken op de Spelen al aardig zeker lijken. Bij de vrouwen moet Nederland minimaal zeventiende worden voor één startplek. Voor de Swiss Epic stond ons land daar dichtbij. Het is nog niet bekend of dat na de zesdaagse race wel het geval is.

Alle uitslagen Perskindol Swiss Epic