GRIMENTZ – Met het mythische loopstuk naar het op 3000 meter gelegen Pas de Lona, haar fantastische uitzichten, zware beklimmingen en dito afdalingen is de Grand Raid in het Zwitserse district Wallis een begrip. Sterker nog, de wedstrijd die begin jaren negentig voor het eerst werd verreden, wordt ook wel ‘moeder aller marathons’ genoemd. Sta je daar op het podium, zoals Hielke Elferink afgelopen zaterdag, dan hoor je er bij.

Elferink (Rent a Plant-Cannondale) reed daarnaast een knappe tijd. Ze had voor de 125 kilometer en meer dan 4000 hoogtemeters net iets meer dan 8 uur nodig.  Elferink gaf tien minuten toe op nummer twee Florence Darbellay en een klein kwartier op winnares Milena Landtwing.

Volgens de Nederlands marathonkampioene had het nog iets sneller gekund. “Ik heb het middenstuk iets te rustig aan gedaan”, zei ze. “Ik had iets teveel respect voor de laatste klim.”

elferinkgrandraid
Elferink op het podium.

Bij de mannen was de overwinning met een tijd van 6.03 (!) voor Lukas Büchli, hij bleef Urs Huber en Karl Platt voor. De volledige uitslag is hier te bekijken.