GRAFSCHAFT – Het contrast tussen zijn vorige mountainbikewedstrijd en die van deze zaterdag kon waarschijnlijk niet groter zijn. Toch scoorde Ramses Bekkenk twee weken na zijn avonturen in de Ironbike Italy, Europa’s zwaarste en meest technische mtb-meerdaagse, opnieuw een podiumplek. Tijdens de SKS Sauerland Marathon in het Duitse Grafschaft, prototype ‘snelwegmarathon’, werd de coureur van KMC-Mitsubishi  – net als in de Ironbike – derde overall.

Bekkenk had voor de 110 kilometer en bijna 3000 hoogtemeters 4 uur en 18 minuten nodig en gaf daarmee zes minuten toe op winnaar Christoph Keuchler en drie minuten op nummer twee Matthias Fröhn. Met zijn tijd werd Bekkenk tweede in de categorie Herren. Op dat podium werd hij vergezeld door Bikesight-motard Bart Classens, die zijn goede benen uit het de Transalp gebruikte om in een tijd van 4 uur 29 minuten vijfde overall te worden en derde in zijn categorie.

De altijd gesoigneerde Maarten Jannsen (net als Classens van het SforZ Racingteam) liet zien dat hij ook weer in vorm aan het raken is. De Nederlands marathonkampioen bij de amateurs reed een tijd van 4.33 en werd daarmee derde bij de senioren-1. Mister ‘Grafschaft’ Ad den Brabander – hij stond tot nu bij alle dertien edities van de marathon aan de start – scoorde zijn naar eigen zeggen ‘zoveelste’ podiumplek in deze wedstrijd. Hij werd in 4 uur en 50 minuten derde bij de senioren-2.

bekkenkbrabandergrafschaft
Bekkenk (centraal) tijdens de start. Links van hem heeft Ad den Brabander er overduidelijk zin in. Foto: Krisitans Radsport-Fotos
maartenjanssengrafschaft
Janssen in stijl op weg naar na de derde plek bij de dertigplussers. Foto: Sportograf.com

Bij de vrouwen voegde Karen Brouwer een nieuwe zege aan haar erelijst van 2015 toe. De teamgenote van Bekkenk was met haar tijd van 5 uur 13 met overmacht de beste op de lange afstand. Ze bleef Hannah Kölling en Ramona Plett om en nabij een half uur voor.

brouuwergrafschaft
Brouwer tijdens de start. Foto: Kristians Radsport-Fotos

Ook op de halve afstand (59km) scoorde ons land ook verschillende podiumplekken. Reza Hormes-Ravenstijn won in 2.48 bij de vrouwen, tien minuten voor nummer twee Manon van Hees. Ariëlle Boek-Van Meurs finishte in 2.53 als tweede bij de seniorinnen-1.

De volledige uitslag van de SKS Sauerland Marathon in Grafschaft zijn hier te bekijken.