Zoetermeer – Onder wisselende omstandigheden werd op dag 2 van het NK MTB een vol programma afgewerkt met de Junioren, alle damescategorieën (Elite/Belofte, Amateurs, Junioren en Nieuwelingen), de Elite/Belofte heren en als afsluiter van de de dag de Funklasse.

Junioren

Om 10.oou viel het startschot voor de junioren waarna Roel van der Stegen en Perry van den Bos (beiden team K-OTC) direct initiatief namen en een straf tempo zetten. Laatstgenoemde werd echter snel getroffen door materiaalpech waarna Van Der Stegen alleen doorzette. Hij soleerde soeverein naar de winst,  David Nordemann (Merida-Bassa) en Marino Noordam (Giant) pakten respectievelijk plaats 2 en 3.

Dames

Alle damescategorieën, zoals hierboven al benoemd, reden tegelijk hun NK’s. Tijdens de juniorenrace was het flink gaan regenen en dit zette onverminderd door toen de dames aan hun wedstrijden begonnen.

Nieuwelingen dames
Julia Boschker (Merida-Bassa) leek in de laatste ronde af te stevenen op de trui maar verloor haar positie door een valpartij. Manon Bakker (Liv-Giant) pakte de overwinning, Zoë Mulder (Beebikes Nutswerk) bezette plaats 2 en Joëlle Jonker (MBC Bar-End) pakte de 3e stek.

Junioren dames
Didi de Vries (Dare 2B-Waasland) reed in het finaledeel van de race op kop en liet deze positie niet meer los. Kiki van Asselt (MBC Bar-End) en Aimée Schoe (X-treme) complementeerden het podium.

Elite/belofte
In de gemengde elite en belofterace nam Anne Terpstra (Habitat) direct het voortouw, Annemarie Worst probeerde in de beginfase het verschil te beslechten maar brak haar stuur en moest daardoor op onfortuinlijke wijze de race verlaten. De verschillen in de top 3 namen gedurende de race toe tot enkele minuten en de voorsprong van Terpstra kwam niet in gevaar. Op oppermachtige wijze trok zij de overwinning naar zich toe, Laura Turpijn (SBJ Biketeam) volgde voor de 2e plaats en Britt van den Boogert (Craft-Ten Tusscher) pakte de laatste podiumplaats.

Elite en belofte heren

Waar bij de dames in de stromende regen werd gereden sloeg kort voor de herenwedstrijden het weer totaal om. Het parcours was echter al totaal verregend dus de beginfase van de race zou in ieder geval onder gladde omstandigheden worden verreden.

Elite
Na 2 rondes bestond de leiding in de race uit Hans Becking (Superior-Brentjens), Frank Beemer (Incassonet)  en Rudi van Houts (Multivan Merida), Michiel van der Heijden (Scott-Odlo) volgde op korte afstand. Becking nam kort hierna het initiatief en versnelde, van Houts kon net aan volgen en hierachter volgden de andere twee leden van de kopgroep op enkele meters. Op deze wijze werd er nog enkele keren van positie gewisseld waarna in de laatste ronde Becking en Van der Heijden de leiding hadden, Van Houts volgde op een seconde of 20. Het gevecht duurde tot in de laatste kilometer, Van der Heijden wist dit in zijn voordeel te beslissen en prolongeerde hiermee zijn titel van afgelopen jaar. Becking volgde op plaats 2 en van Houts pakte de 3e stek op het ereschavot.

Podium bij de Elites
Podium bij de Elites, foto: KNWU

Beloftes
Enkele minuten na de start van de Elites volgden de beloftes. Milan Vader (K-OTC) en Thijs Zuurbier (Habitat) pakten al snel de eerste 2 posities. Hierachter werd gevochten voor de 3e plaats en na een bewogen begin van de wedstrijd in gladde omstandigheden streden Jeroen van Eck (MPL-Specialized) en Robbert de Nijs (AGU-Flexwinkel) om de 3e plaats. Aan bovengenoemde posities veranderde gedurende de race niets meer, De Nijs moet Van Eck laten gaan. Vader kwam solo over de finish en pakte als eerstejaars belofte direct de titel, Zuurbier en Van Eck (beiden laatstejaars) vulden zoals gezegd het podium aan.