ALBSTADT – Rudi van Houts heeft zondag net niet een eerste echte stap richting de Olympische Spelen van 2016 gezet. De mountainbiker van Multivan-Merida finishte in de World Cup in Albstadt achter winnaar Julien Absalon op een zeventiende plaats en voldeed daarmee bijna aan het eerste deel van de kwalificatie-eis van NOCNSF.

Mede omdat er in totaal liefst zeven Zwitsers voor hem finishte (waarvan er maar drie zich meetellen) werd Van Houts in de geschoonde uitslag namelijk dertiende. Daarmee kwam hij slechts een plekje tekort: om zich te verzekeren van een definitief ticket naar Rio de Janeiro dient Van Houts in totaal twee keer in een (geschoonde) top twaalf te eindigen in een World Cup. De Brabander kan zich ook nog kwalificeren via een top twaalf-klassering op het WK of een top tien op het EK.

VanHouts
Van Houts in actie tijdens de Cape Epic

Van Houts had in het Zuid-Duitse plaatsje geen topstart, maar haakte in het begin van de koers zijn wagonnetje aan bij een grote groep, die reed voor een plek in de top tien. Hij vocht zich op die manier naar voren reed lang in top vijftien en zelfs even twaalfde, maar kon dat niet volhouden. Van Houts gaf 17 seconden toe op de 16e plek van de Italiaan Andrea Tiberi.

Voor in de koers reed de tandem Julien Absalon – Nino Schürter snel weg bij de rest en werd al snel duidelijk dat het op de slotfase van de race aan zou komen. In de laatste afdaling leek Schürter het duel in zijn voordeel te beslissen, maar in de laatste bocht van de afdaling ging hij in het losse grind onderuit. Absalon kon er voorbij, gaf alles en bereikte als eerste de streep. Daarachter kon Florian Vogel het tweetal in het begin nog een klein beetje volgen, maar hij werd later nog achterhaald door de opkomende Jaroslav Kulhavy. Mathias Fluckiger finishte als vijfde.

Michiel van der Heijden (Scott-Odlo) verbeterde zich flink ten opzichte van Nove Mesto en kwam na een steady race als 26e binnen. Frank Beemer (Incassonet) werd 45e. Hans Becking (Betch.nl-Superior) kwam nog wel goed weg, maar zakte daarna weg en haalde de eindstreep niet. Dat laatste gold ook voor Erik Groen (MPL-Specialized).