GOIRLE – Toen twee jaar geleden voor het eerst een officieel NK Strandrace werd gehouden, miste Jeroen Boelen de primeur van de eerste nationale titel ooit op een haar na. Pinkstermaandag was het tijdens het eerste KNWU NK Streetrace wel raak voor de 37-jarige coureur van Betch.nl-Superior. De Brabander werd in de straten van een sfeervol Goirle verdiend de eerste officiële Nederlands kampioen, door na een ijzersterke race Micki van Empel en Patrick van Leeuwen voor te blijven. Bij de vrouwen won Laura van Regenmortel van SBJ Biketeam, voor de jonge Julia Boschker (Merida-Bassa) en haar ervaren teamgenote Laura Turpijn.

boelengoirle4
Van Empel, Boelen en Van Leeuwen op het podium. Foto: Melissa Donker

“Heel erg mooi om zo’n eerste titel te winnen”, vertelde Boelen. “Het is ook voor mij mijn eerste trui die ik win op de mountainbike. Ik ben er erg blij mee.”

Boelen, die in het verleden al meerdere malen op het podium stond in Goirle, ging als een van de favorieten van start, helemaal toen hij in de kwalificatie met afstand de beste was. De mountainbiker uit Drunen legde een rondje af in 4 minuten en 9 seconden en bleef daar nummer twee Van Empel bijna zes seconden mee voor. Boelen vertrok daardoor vanaf de eerste rij, maar lag niet meteen op kop.

“Ik ben toch altijd net effe een seconde later weg dan die jonge gasten”, lachte Boelen. “Maar ik kon redelijk snel mijn weg naar voren vinden en reed na anderhalve ronde ongeveer op kop. Toen ben ik gewoon op kop mijn eigen tempo gaan rijden. Je had namelijk niet zoveel voordeel van in het wiel te rijden.”

Alleen de veldrijders Van Leeuwen, Van Empel (officieus wereldkampioen streetrace) en Mitchell Huenders konden Boelen volgen. De laatste twee kregen het echter ook zwaar en daardoor bleef Boelen met Van Leeuwen over. “Ik merkte al wel dat ook Patrick er nog op hangen en wurgen bijzat. Een paar rondes voor het einde heb ik hem nog een keer de kop opgedrongen, om zelf even bij te kunnen komen. Daarna ben ik weer gas gaan geven. Ik hoefde hem voor mijn gevoel niet per se los te rijden. Ik had er vertrouwen in dat ik hem in de slotfase of anders eindsprint zou kunnen verslaan.”

boelengoirle5
Boelen voor Van Empel in een kombocht. Foto: Melissa Donker
boelengoirle1
Boelen in de bewuste zandbak. Foto: Melissa Donker

Maar van een eindsprint kwam het niet. In de grote zandbak op het parcours ging Boelen in de fout. “Ik liep een beetje vast, maar kon nog net door blijven fietsen. Een beetje sneu voor Patrick, want die moest wel van de fiets af en volgens mij had-ie ook nog iets met zijn fiets. Maja, ik kan dan natuurlijk niet wachten. Wel zonde dat we het niet op een andere manier uit konden vechten.”

Boelen kwam zonder problemen solo over de streep, Van Leeuwen verspeelde door de problemen in de zandbak ook nog de tweede plek aan Van Leeuwen. Het drietal werd gehuldigd op het podium in Goirle. “Heel erg vet, voor super veel publiek”, zei Boelen. “Dat is wat anders dan achteraf ergens in een bos een wedstrijd winnen, haha. Het is een evenement dat ontzettend goed in elkaar steekt. Er komt veel publiek op af en de spectaculaire passages liggen vooral voor terrassen. De mensen daar vinden dat natuurlijk mooi.”

En waar gaat hij zijn trui allemaal showen? Boelen: “Ik had al een paar streetraces gepland, maar ga er denk ik nu wel wat meer rijden.”

Uitslag NK Streetrace Goirle Mannen 17+
1. Jeroen Boelen
2. Micki van Empel
3. Patrick van Leeuwen
4. Mitchell Huenders
5. Daniel Prijkel
6. Dennis Ebert
7. Sjoerd Meijdam
8. Maikel Govaarts
9. Liwald Doornbos
10. Bart Jacobs

Vrouwen 17+
1. Laura van Regenmortel
2. Julia Boschker
3. Laura Turpijn
4. Reza Hormes-Ravenstijn
5. Linda ter Beek

podiumvrouwengoirle
Het podium bij de vrouwen met Boschker, Van Regenmortel en Turpijn.

Funklasse
1. Jeroen Nydens
2. Carlo van den Berg
3. Mike Lambregts

Alle uitslagen